2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Megveszik újbudát

Újbuda vételi ajánlatot tesz a kerület városközpontjára, hogy megszerezze a területet a jelenlegi tulajdonos fővárosi önkormányzattól - mondta Balás Piri László (Fidesz), a XI. kerület városgazdálkodási bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek.
2008. szeptember 5. péntek 15:40 - Hírextra
A főváros értékbecslője nemrég 552,5 millió forintra értékelte a kelenföldi területet, a kerület ezért ennyit ajánl majd érte; erről a tegnapi önkormányzati ülésen döntöttek - közölte Balás Piri László, hozzátéve: az ülésen megszavazták a területre szóló változtatási tilalom elrendelését is. Ennek értelmében addig, amíg az új területszabályozási terv el nem készül, addig nem adható ki építési engedély az ingatlanra - tette hozzá.

Az ajánlattétel a városrész polgármestere, Molnár Gyula (MSZP) számára kötelező érvényű, a kerület a főváros által meghatározott árat kínálja, ezért a főváros vezetésének Balás Piri László szerint nincs reális oka arra, hogy visszautasítsa az ajánlatot.

Mint azt a bizottság elnöke elmondta, az ingatlan a városrész legfontosabb területe, mert ez az egyetlen közösségi létesítménye a kerületnek, ezért szeretnék befolyásolni annak jövőjét. Balás Piri László úgy vélekedett, hogy a szomszédos Etele téri funkciókhoz kell igazítani az új városközpont jövőbeni funkcióit is. Példaként említette a jelenlegi szolgáltatások, illetve a piac megőrzését.

Az építkezés várhatóan másfél éven belül, a bontási munkálatokkal indulhat el.

Az Újbuda által a kerület városközpontjára tett vételi ajánlat az újbudai Etele út 55. szám alatti ingatlan megvételére is kiterjed. Ennek az ingatlannak a sorsáról azonban egy másik tárgyalás is folyik, amely a főváros és az Estivo Kft. között zajlik, s amelynek kiindulópontja az óbudai Bogdáni úti buszvégállomást is magában foglaló ingatlan kezelői jogának vitatott státusa volt.

Az óbudai Bogdáni útra - amely akkor a Magyar Állam tulajdonában és az Express utazási iroda kezelésében volt - 25 évvel ezelőtt építették a buszvégállomást. Az utazási iroda kezelői jogát a kártalanítás után viszont nem törölték a telekkönyvből. Az Express utazási iroda a rendszerváltás után részvénytársasággá alakult, ekkor a földhivatal bejegyezte tulajdonjogát a területre. A részvénytársaság később megalapította az Estivo Kft.-t, és az ingatlant ebbe a cégbe apportálták. Erről a főváros csak később, 1999-ben szerzett tudomást, 2000-ben pert indítottak, végül 2006-ban a Legfelsőbb Bíróság elutasította a főváros keresetét, így a terület továbbra is az Estivo Kft. tulajdonában maradt.

A főváros ezért tárgyalóasztalhoz ült a céggel, amely a XI. kerületi Tétényi úti Üzletközpontot kérte cserébe az óbudai területért, illetve a szintén újbudai Etele út 55. szám alatti ingatlant, ahol jelenleg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Budapesti Művelődési Központ is üzemel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását