2024. április 25. - Márk

Családi örömöknek örvendenek a Fővárosi Állat- és Növénykert

A Kelet-Afrikában honos madarak nyár elején három tojást raktak, és mindháromból egészséges fióka kelt ki. A koronásdarvak szaporodására ugyan már korábban is volt példa az Állatkertben, ám ez volt az első eset, hogy egy fészekalja három tojásból állt, és
2008. július 16. szerda 17:06 - Hírextra
A három apróság nagyjából egyhónapos költési idő elteltével, július 3-án kelt ki a tojásból, és most már a nagyközönség is láthatja őket.

A kéthetes fiókák nemcsak méretükben, hanem színükben is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól. Tollazatuk pihés, vörösesbarna, illetve zsömleszínű, és a felnőttekre jellemző karcsú lábak helyett tömzsi lábakon szaladgálnak. A fejükön pedig még semmi nyoma az aranyszínű tollkoronának, amelyről egyébként a faj a nevét kapta.

A szülőpár, akiket - elég prózai módon - Maminak és Papinak hívnak az állatápolók, nagyon gondosan bánik az apróságokkal. Egyetlen pillanatra sem hagyják őket magukra, folyamatosan vezetgetik fiókáikat. Ezzel együtt táplálkozni is megtanítják a kicsiket: megmutatják, mit és hogyan érdemes felcsipegetni, hogy a fiatalok minél hamarabb eltanulhassák, hogyan lakhatnak jól. A felnőttek gondoskodása kiterjed a "trónörökösök" védelmére is. Mami és Papi még a gondozókkal szemben is megvédik őket: magasra szökkenve, rúgásokkal igyekeznek távol tartani mindenkit, aki a fiókák felé közelít.

Papi és Mami egyébként 1999 óta élnek Budapesten, eredetileg Tanzániából kerültek a magyar fővárosba. A három kicsinek most még nincs neve, sőt, egyelőre a nemüket sem tudni. Az Állatkert koronásdarvai a jegesmedvék közelében, az úgynevezett Keselyűröpdében laknak, közös térben a fakókeselyűvel, a bukázó sassal, egy fekete hattyúval, és számos kisebb vízimadárral.

A szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum gibbericeps) Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területeinek lakója. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzi otthon magát. Nappal aktív. Alapvetően párban, vagy kisebb családi közösségekben él, de időnként előfordul, hogy egy táplálékban gazdagabb területen 80-100 madár is csoportosul. Tápláléka különféle növényekből, magvakból, valamint rovarokból, férgekből, apróbb halakból, békákból, kígyókból áll. Testfelépítését tekintve igen ősinek számít, és mivel az elmúlt 40 millió évben alig változott, "élő kövületként" tartják számon. A tojók általában 1-3 tojást raknak, amelyekből egy hónap elteltével kelnek ki a fiókák. A felnőtt madarak akár 25 évig is élhetnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását