2024. április 29. - Péter

Fókuszban az Orient Expressz

Az először 125 éve útjára indult Orient Expressznek állít emléket a budapesti Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása, A vonatok királya, királyok vonata címmel. A kedden megnyílt tárlat modellekkel, fényképekkel és eredeti vasúti relikviákkal idézi fel
2008. július 15. kedd 13:50 - Hírextra
"Az első Orient Expressz 1883. június 5-én indult el Párizsból Konstantinápoly felé, ekkor a csaknem 3500 kilométeres távolság megtételéhez három napra volt szükség, igaz, az út utolsó szakaszán az utasoknak hajóra kellett szállniuk.

1886-ra készült el a teljes vonal, melynek egyharmada Magyarország területén haladt át" - emlékezett a legendás járat történetének kezdeteire a múzeum főigazgatója.

Az Orienten fiatal korában maga is sokat utazó Kócziánné Szentpéteri Erzsébet elmondása szerint azonban a kiállítás nem csupán a technikatörténeti adatokat kívánja bemutatni, hanem azokat a történeteket, híres embereket is, akik valaha a vonaton utaztak, valamint az expresszhez szorosan kötődő művészeti stílust, a szecessziót is fel szeretné idézni.

Mint megjegyezte, a járathoz számos legenda, történet, illetve részben ezek nyomán sok irodalmi mű fűződik. Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen című detektívregényének főhősével, Hercule Poirot-val a látogatók a kiállításon is találkozhatnak - árulta el a Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, hozzátéve, hogy a filmen híressé vált bűnügyi történetet valószínűleg egy 1929-es eset ihlette, mikor a luxusvonat elakadt a magas hóban, és csak 11 nap után sikerült kiszabadítani.

A kiállítást megnyitó Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója büszkén idézte fel az 1880-as évek világát, mikor a vasút számított a közlekedés legmodernebb ágának, és nem volt igazi vetélytársa. "Az Orient Expressz történetének a Magyar Államvasutak is a kezdetektől részese volt, a járatokat a legkorszerűbb magyar mozdonyok vontatták" - jegyezte meg.

A korszak vasúti járműveit a kiállítás talán leglátványosabb műtárgyai, a múzeum 1:5 arányú modelljei mutatják be a legplasztikusabban.

 A vitrinekben igazi vasúti relikviák is helyet kaptak: a Wagon-Lits kocsikra utaló WL monogramos porcelán étkészletek, hamutartók, rézből készült kocsigyári és mozdonytáblák. Az eredeti tárgyak közül is kiemelkedik a bejárat mellett elhelyezett réz kocsicímer a belga király oroszlános jelvényével.

A nagy méretű tablókon számtalan régi fénykép, plakát és képeslap mutatja be az expressz történetét. A látogatók megtudhatják, hogy a vasútért rajongó I. Ferdinánd bolgár fejedelem maga is gyakran vezette az Orient gőzmozdonyát, vagy hogy II. Lipót belga király mindig saját luxusvagonján utazott az expresszel szeretőjéhez.

A fényképeken felbukkannak a vonaton egykor utazó hírességek, többek között Mata Hari vagy Josephine Baker, de az a Wagon-Lits étkezőkocsi is, amelyben az első világháborút lezáró fegyverszünetet aláírták a compiegne-i erdő közepén.

A gyerekeknek is több meglepetést tartogató kiállítás augusztus 24-ig tekinthető meg a Közlekedési Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását