2024. április 20. - Tivadar

Esterházyék évi 2 milliót fizetnek

Kétmillió eurót (mintegy 460 millió forint) költött tavaly kulturális rendezvényekre, így koncertekre, kiállításokra a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy Magánalapítvány.
2008. július 15. kedd 10:33 - Hírextra
Ottrubay István, az alapítvány vezérigazgatója Kismartonban elmondta az MTI-nek, hogy különböző gazdasági vállalkozásokból finanszírozzák a kulturális kiadásokat, így a július 10-én nyílt Central Europe Revisited II. című közép-európai képzőművészeti tárlatot, amelyen Ausztria és Magyarország művészei mellett évente a régió két másik országa mutatkozik be, idén Csehország és Bosznia-Hercegovina alkotói.

Az Esterházy család 400 éve meghatározó szerepet tölt be a pannon régióban a gazdaságban és kulturális életben egyaránt. "Napjainkban csakúgy, mint korábban a legfontosabb feladatok közé tartozik a kultúra támogatása és a gazdaság eredményes irányítása hosszú távon" - fogalmazta meg Ottrubay István az Esterházy család mai elkötelezettségét.

Esterházy Melinda hercegnő, férje, Esterházy Pál halála után a történelmi vagyont megőrzésre magánalapítványokba helyezte el. 2003-tól dolgozik Kismartonban az Esterházy Betriebe GmbH (Esterházy Vállalkozások Kft) a régió centrumában, Kelet és Nyugat találkozási pontján.
A Kismarton, Pozsony, Győr háromszög és agglomerációja mintegy 6 millió lakosával olyan kulturális sokszínűséget vonultat föl, amely Európában sehol másutt nem található meg - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy ápolja az Esterházy család történeti hagyományait, kulturális örökségüket, köztük a kastélyokat. Lehetővé teszi a műtárgyak tudományos vizsgálatát és kiállításokat szervez, mint például az Esterházy-kincseket bemutató tárlat volt a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

A mező- és erdőgazdaság, a borászat, az ingatlankereskedelem (építés, eladás), a turizmus (400 kilométer túraútvonal, kerékpár- és lovaglóút), a történelmi épületek (kastély, vár, vadászház) hasznosítása hozza a pénzt, s a nyereséget a kultúra támogatására forgatják vissza. Nyáron például csütörtök esténként komolyzenei koncerteket tartanak a kismartoni Esterházy-kastélyban.
Ottrubay István megemlítette, hogy Kismartonban a kastélyhoz tartozó régi épületekből és a kastély megtoldásával - korabeli tervek alapján - hozzák létre a Közép-Európai Kulturális Központot, a legnagyobb ilyen létesítményt a régióban.

Ami a képzőművészetet illeti, az Esterházy hercegek a maguk idejében a kortárs művészetekkel foglalkoztak, ezért nem idegen a Sala Terrena falai között a mai közép-európai festészet és videómunkák - fejtette ki Ottrubay.

A Central Europe Revisited II. kiállításra érkezett magyar újságírókat, hogy ne csak a kortárs műveket lássák, Bea Szmolyan végigvezette a kastély egy részén, bepillantást nyújtva a hercegi családok életébe, a vendéghálószoba és a tisztálkodás rejtelmeibe. Joseph Haydnnak, a hercegi család zeneszerzőjének munkaszobáját, és a 600 személyt befogadó, kiváló akusztikájú Haydn hangversenyteremet is megnézhette az újságírócsapat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását