2024. május 3. - Tímea, Irma

Elképesztő javaslat

A közelmúlt újabb nemzetközi vihart kavaró doppingesetei közepette egy francia tudós a doppingolás legalizálását célzó javaslattal állt elő az Európai Parlament Kulturális és Sportbizottságában.
2008. július 15. kedd 14:20 - Hírextra
Christophe Brissonneau, a párizsi Descartes Egyetem oktatója szerint a legkorszerűbb doppingmódszereket - így a genetikai doppingot - egyre nehezebb kimutatni, a vizsgálatok nagyon drágák, ezért szerinte társadalmi vitának kellene kezdődnie a doppingtilalom feloldásáról.

Brissonneau szerint szembe kell nézni azzal, hogy az élsport veszélyes hivatás. Ma már egyetlen teljes doppingteszt ezer euróba (körülbelül kétszáznegyvenezer forint) kerül. A doppingtesztek igen megalázóak a sportolók számára, s az élsportolók úgynevezett "biológiai útlevele" bizalmas adatokat is rögzítene.

Hegyi Gyula magyar EP-képviselő, bizottsági tag - amint azt sajtótitkárának az MTI-hez eljuttatott anyaga tartalmazza - hozzászólásában azt mondta, hogy a társadalmi tabuk megkérdőjelezése önmagában üdvözlendő.

"Valóban úgy látszik, hogy az ellenőrzés nem képes lépést tartani a dopping fejlődésével, s a WADA - a doppingellenes nemzetközi ügynökség - módszerei valóban ellentmondásosak, amint azt a magyar közvélemény is tapasztalhatta.

A dopping liberalizálása és az élsportoló munkavállalói státuszának elfogadása viszont azzal a veszéllyel járna, hogy előbb-utóbb kötelezővé válik a dopping, s a klubok csak doppingolni hajlandó sportolókba fektetnek be pénzt és energiát." Ez pedig Hegyi Gyula szerint a sport értelmét venné el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását