2024. április 27. - Zita

A magántőke mégse jöjjön

A magántőkének csak szakmai alapon, szigorú korlátok mellett, a közösségi tulajdon többségben maradása esetén van helye az egészségügyben - hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Habis László egri polgármesternek címzett, az MTI-nek kedden eljuttato
2008. július 15. kedd 14:23 - Hírextra
A Fidesz politikájának mindig is egyik sarokpontja volt az egészségügy megvédése a "kormányzati ámokfutástól", amely miatt kórházak zárnak be, osztályok sodródnak csődközelbe, orvosok, egészségügyi dolgozók és betegek kerülnek bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetbe - szögezte le Orbán Viktor.

Hozzátette: pártja a kezdetektől fogva elutasítja azt a kormányzati szándékot, amely tág teret akar nyitni az egészségügyben a "profithajhászásnak és a nyakló nélküli privatizációnak".
Mint nyílt levelében írta, ezért küzdöttek a szakmai szervezetek, a betegszervezetek, a kamarák és a szakszervezetek oldalán az egészségbiztosítás privatizációja ellen.

A pártelnök kiemelte: tisztelet illet minden olyan helyi kezdeményezést és mozgalmat, amely szembeszáll a hatalmi önkénnyel és az ott élő emberek érdekében mindent megtesz a helyi kórház és más egészségügyi intézmények megmentése érdekében.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a Fidesz elnöksége legutóbbi ülésén számba vette az elmúlt fél év legfontosabb történéseit, amelyek között szerepelt az egri és a Heves megyei emberek "elszánt küzdelme a Markhot Ferenc Kórház megvédése érdekében".

A hónap elején Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere Kiskunhalason arról beszélt, hogy van helye az egészségügyben a magántőke bevonásának a szakmai vállalkozásokon keresztül.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti az egri Markhot Ferenc Kórházat.

A Fidesz az ügy kapcsán mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.

Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen. Eközben az 1300-ból több mint 900 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem kíván lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról.

A múlt héten viszont a Fidesz Heves megyei elnöke, Balázs József arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt megyei választmányának elnöksége kizárta a Fidesz tagjainak sorából Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét.

Az akkori indoklás szerint az érintettek "figyelmen kívül hagyták a Fidesz teljesen egységes és világos álláspontját, amely elutasítja az egészségügyi rendszer üzleti alapokra helyezését és a profithajhászásnak való térnyitást".

Minderre azok után került sor, hogy a Csáki Zsigmond vezette jobboldali többségű önkormányzat pályázat alapján magánkézbe adta a hevesi rendelőintézet működtetését, a pályázat nyertese pedig az Agria Ügyelet Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Magyar István, a Fidesz egri elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását