2024. május 25. - Orbán

Román papok és a kommunizmus

A kommunizmuskori politikai rendőrség kollaboránsa volt két román főpap, állapította meg kedden a Securitate irattárát átvizsgáló bizottság. Az egyik Pimen Zainea ((pimen zajnya)), Suceava ((szucsáva)) ortodox érseke, a Külföldi Hírszerző Szolgálatnak és
2007. október 9. kedd 16:38 - Hírextra
Egyházi személyekről írt jelentéseket, de külföldi kiküldetései során a más országokban élő román közösségek tagjairól is.

A másik beszervezett főpap Andrei Andreicut ((andrej andrejkuc)) gyulafehérvári érsek. Róla a bizottság már korábban is megállapítortta, hogy dolgozott a Securitatének. Az egyházfő fellebbezett, de a dokumentumok ismételt megvizsgálása után a bizottság megalapozatlannak ítélte az érsek kifogásait.

A testület néhány hete Nicolae Corneanu bánsági metropolitáról is kimutatta, hogy a titkosszolgálatok kollaboránsa volt. A metropolita ezt már korábban elismerte, állítása szerint a Securitatéval való együttműködés 1948-ban kezdődött. Ekkor ugyanis letartóztatták egy szökevény rejtegetése miatt. Állítása szerint kényszerből jelentett a szolgálatoknak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását