2024. május 18. - Erik, Alexandra

Durvul a helyzet! Meg kell nyitni a vésztározót

Mosonmagyaróvár biztonsága érdekében felkészülnek a város fölötti vésztározó szombat délutáni megnyitására, mivel a Lajta intenzív áradása miatt a 260 centiméteres szombat reggeli vízszint már 40 centiméterrel meghaladta a harmadfokú készültség szintjét.
2009. június 27. szombat 14:39 - HírExtra
Janák Emil elmondta: a három vésztározó valójában mezőgazdasági terület az országhatár és Mosonmagyaróvár között. Közülük egyet szándékoznak megnyitni. Az érintett 283 hektár hárommillió köbméter víz befogadására alkalmas. A vésztározó elárasztására azért van szükség, mert Mosonmagyaróvárnál vannak olyan folyószakaszok, amelyek töltéssel nem védettek. Az árhullám ezeken a szakaszokon veszélyezteti a belvárost. A beavatkozás a lakott terület védelmét szolgálja - indokolta a tervezett intézkedést.

A Lajta tetőzését vasárnapra várják 300 centiméter körüli vízállással. A folyó városi szakaszán néhány helyen megkezdik a homokzsákokkal történő védekezést is szombat délután - tette hozzá a központi védelemvezető.

Janák Emil kitért arra is, hogy vésztározó megnyitása minden esetben vízügyi miniszteri döntést igényel, mivel az ott gazdálkodók kártalanításáról gondoskodni kell. A miniszteri hozzájárulást megkapták, miután a megyei védelmi bizottság egyetértett a szakemberek kezdeményezésével - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását