2024. április 28. - Valéria

Aratás után

Szinte mindenütt befejeződött a kalászosok aratása a hétvégén az országban. Az már most látszik, hogy a vártnál jobb a termés, több mint 5 tonna hektáronként. A minőség is jó, és a gazdák a felvásárlási árakra sem panaszkodhatnak. Ennek ellenére a kenyér
2008. július 14. hétfő 07:21 - Hírextra
Csaknem 2 millió hektáron fejezték be a kalászosok aratását a hétvégén. A Sopron melletti földeken viszont az elmúlt napok csapadékosabb időjárása miatt most kezdték el.

"Megharapjuk és ha erősen roppan, akkor az már jó és ez most jó" - Murányi István gazdálkodó a búza minőségét ellenőrzi. Azt mondja, ha a következő napokban esős lesz az idő, akkor az sokat árthat a gabonának. "Jelen pillanatban a búza minősége a mi részünkről súrolja a takármánybúza minőséget. Egyelőre még kenyérgabona, malmi búza minőségnél tartunk, de esetleges esőzések ronthatnának a helyzeten."

Az már most látszik, hogy a korábban vártnál jobb a termésátlag, meghaladja az 5 tonnát hektáronként. A felvásárlási árakra sem lehet panasz.

A kereskedők jelenleg, tonnánként 40 - 42 ezer forintot is megadnak az étkezési gabonáért. A világpiacon egyébként folyamatosan emelkedik a kenyérnek való ára. Európában már több helyen 60 ezer forintért adják-veszika búzát.

"Jelenleg jó ára van. ...És ha a világpiac így húz továbbra is, akkor ez az ár megmarad, illetve, ha a forint és a az euró árviszonya változik, akkor az a termelőnek előnyére válhat" - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Hiába adják el jó áron a gazdák a termést, a kenyér nem lesz olcsóbb, mivel az energia ára tovább nő. Bár egy év alatt csaknem 20 százalékkal drágult a kenyér, ám ez sem fedezi a pékek kiadásainak emelkedését.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását