2024. április 29. - Péter

"Hol a határ?"

Mintegy háromezer résztvevőt várnak a jövő heti, kőszegi Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozóra, amit Hol a határ? mottóval, hetedik alkalommal rendeznek meg - mondta az MTI-nek Barthel-Rúzsa Zsolt, a rendezvény sajtófelelőse.
2008. július 13. vasárnap 10:46 - Hírextra
Az eseményt kétévente, mindig más helyszínen tartja a Magyarországi Evangélikus Egyház - tette hozzá.

A szerdán kezdődő, ötnapos találkozón az egyházi programokon kívül könnyűzenei és komolyzenei koncertek, filozófusok, politológusok, természettudósok előadásai, valamint egy mozgássérültekből álló csoport passiójátéka várja az érdeklődőket - közölte Barthel-Rúzsa Zsolt.

Rámutatott arra: a találkozó nagy hangsúlyt helyez a környezetvédelemre, amelyhez kapcsolódóan meghívták előadást tartani Lippai Katalint, a környezetvédelmi tárca munkatársát, valamint Bogdányi Mária evangélikus lelkészt, aki a táplálkozás bibliai útmutatásairól beszél majd.

A sajtófelelős utalt arra: az idei rendezvény mottójának ötletét Kőszeg határ menti elhelyezkedése adta, azt átvitt értelemben is használják majd a szervezők a kamaszkorra, illetve annak kísérőjelenségeire, például a társadalmi konvenciók elleni lázadó magatartásformákra vonatkoztatva, ezzel kapcsolatban is hallhatnak előadásokat a résztvevők.

Az ifjúsági találkozó jellemzően evangélikusoknak szól, előreláthatóan részt vesz az eseményen az egyház elnök-püspöke, Ittzés János, Fabiny Tamás és Gáncs Péter püspök, D. Szebik Imre nyugalmazott elnök-püskök, valamint mintegy ötven lelkész is. A Szélrózsa táborába mintegy hatvan német, norvég és svéd, illetve további száz, határon túli magyart várnak - mondta Barthel-Rúzsa Zsolt.

Az eseményt összehangolják a reformátusokkal, mert ők is kétévente, csak mindig más években rendezik meg ifjúsági találkozójukat - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az Istent keresőknek és a hitben kételkedőknek úgynevezett Tamás-miséket tartanak. Ezeken a hallgatóság a ceremónia bizonyos részeiben odamehet a templomban felállított asztalhoz, felteheti a lelkésznek vallási tárgyú kérdéseit, együtt imádkozhatnak szeretteikért. Ez a hagyományoktól eltérő liturgia a nyolcvanas években indult Finnországból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását