2024. április 12. - Gyula

Veszélyes oltások?

A HPV elleni vakcina ismét a lapok címoldalára került az USA-ban, ezúttal a mellékhatások és a biztonsági megfontolások miatt. Biztonságos-e az oltás, érdemes-e beoltatni a gyermekeiket a szülőknek – teszik fel a kérdést a szakértők.
2008. július 13. vasárnap 17:22 - Hírextra
A HPV elleni oltás 2007 januárjától szerepel az amerikai védőoltási naptárban, beadását 11-12 éves lányoknak ajánlják. Világszerte 26 millió adag vakcinát hoztak forgalomba, és a gyártó becslése alapján körülbelül 8 millió amerikai nő kapta meg az első adagot.

Az oltás a humán papillomavírus 4 altípusa ellen ad védettséget, melyek a méhnyakrák legtöbb típusáért felelősek. A forgalomba hozatali engedély alapjául szolgáló vizsgálatok alatt tapasztalt mellékhatások többnyire enyhe, vagy mérsékelt reakciók voltak, mint például az oltás helyén jelentkező enyhe fájdalom. A megfigyelt enyhe mellékhatások bármely oltással kapcsolatban előfordulnak, bár a HPV-vakcina esetében ezek kicsit kellemetlenebbek tűnnek.

A forgalmazás megkezdése óta a hatóságok 7802 oltási akcióról kaptak jelentést, amelyből 15 végződött halállal, és 31 esetben jelentettek Guillain-Barre szindrómát, ami egy bénulást okozó autoimmun betegség. A súlyos mellékhatásokkal járó esetek száma kb. fele a védőoltásoknál megfigyelhető átlagos értéknek.

„A rendelkezésre álló adatok alapján nem dönthető el, hogy az oltóanyag felelős-e a kialakult mellékhatásokért” – mondta Dr. John Iskander, a közegészségügyi hatóság védőoltás-biztonságért felelős igazgatója.

Dr. Iskander azt ajánlja a szülőknek, hogy nézzék meg a hatóság állásfoglalását az oltással kapcsolatban. Úgy látja, hogy az engedélyezés óta eltelt két év óta tartó folyamatos követés elegendő biztosíték lehet. A szakember saját klinikai gyakorlatában alkalmazza az oltást. Véleménye szerint sem az orvosoknak, sem a pácienseknek nem kellene megalapozatlan félelmek alapján meghozni döntéseiket.

Dr. Karen Smith-McCune, a Kalifornia Egyetem nőgyógyászai klinikájának docense némi óvatosságra int a hasznos, és minden bizonnyal biztonságos vakcinával kapcsolatban. Ő maga úgy döntött, megvárja a III-as fázisú klinikai vizsgálat végeredményét, mielőtt beoltatja lányait.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását