2024. április 29. - Péter

A monoki falopásról

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Erdészeti Igazgatóság közleménye a monoki falopással kapcsolatban. Az elmúlt napokban számos médium tudósított a Monokon történt illegális fakitermelésről, s az ezzel kapcsolatos erdészeti hatósági intézkedés
2008. július 13. vasárnap 15:37 - Hírextra
Az erdő a vonatkozó törvényi szabályozás alapján a társadalom érdekében úgynevezett korlátozott tulajdont képez, melynek birtokosát a tulajdonosi jogok megilletik, de kötelezettségek is terhelik.
Az erdő korlátozott tulajdon jellegéből adódóan az erdőtörvény pontosan szabályozza a tulajdonlással kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket.
E kötelezettségek közül az egyik legfontosabb, hogy az erdőben szakszerű erdőgazdálkodásnak kell folynia, melynek felelőse a tulajdonosok által megbízott személy, az erdőgazdálkodó.

Az erdőgazdálkodó kötelessége gondoskodni erdészeti szakszemélyzetet igénybevételéről. A szakszemélyzet feladatköre kiterjedhet az erdő őrzésére is.

Monokon az érintett tulajdonosok annak ellenére nem bíztak meg erdőgazdálkodót, hogy az erdészeti hatóság ennek szükségességére már 2004-ben határozatban felhívta a figyelmüket. Az erdőgazdálkodó kijelölését, és ezzel erdészeti szakszemélyzet foglalkoztatását mind a magántulajdonosok, mind az állam elmulasztotta. Erdőgazdálkodó hiányában pedig minden kötelezettség a tulajdonost terheli.

Az erdőgazdálkodó hiányával is magyarázható, hogy az erdő tulajdonosai az elmúlt három évben sem a rendőrségnek, sem az erdészeti hatóságnak nem jelezték az erdejükben történt falopást. A lopás bejelentése a bírság alól is mentesítette volna őket. Egyébként azokban a környékbeli erdőtagokban, ahol erdőgazdálkodót alkalmaznak, nem történt falopás.
E körülmények alapján és a tények ismeretében hozta meg az erdészeti hatóság tavasszal az erdőgazdálkodási bírságról szóló első fokú határozatát, megbírságolva nem csak a magántulajdonosokat, hanem az államot is. Az első fokú határozatot a tulajdonosok nagy része megfellebbezte. Másodfokú döntés még nem született.

A hatóság következetes fellépése nélkül nem tudta volna visszaszorítani az elmúlt néhány évben az illegális fakitermelések mértékét, s nem tudná biztosítani az erdőterület folyamatos gyarapodását sem, valamint az ellopott erdők megújítását.

Az erdőgazdálkodónak, illetve annak hiányában az erdőtulajdonosoknak kötelessége az erdőkben a szakszerű erdőgazdálkodás feltételeinek biztosítása és a jogszabályok betartása. Csak így tudjuk garantálni erdeink, s természeti értékeink megóvását. Ez a társadalom, mindannyiunk érdeke.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását