2024. május 21. - Konstantin

Húúú, de brutál!!

A legcsípősebb curry - indiai mártás - kategóriában Guinness-rekordra pályázó fogást szolgáltak fel egy londoni étteremben.
2008. július 12. szombat 12:12 - Hírextra

A bárányhúsalapú Bollywood Burner a Cinnamon Club specialitása és a héten kóstolhatták meg először a vendégek. "Nem csak erős, finom is. Külön-külön érezni a fűszerek ízét" - mondta az első próbálkozó, a 19 éves Toby Steel. "Elsőször nem is csípett annyira, de néhány perc után kivert a veríték és szédülni kezdtem. Nagyon szeretem a csípőset, de ilyet még én sem ettem" - mondta a brightoni diák.

A fogás nem szerepel az étlapon és csak akkor szolgálják fel, ha a vendég írásos nyilatkozatot tesz, hogy saját felelősségére fogyasztja a méregerős ételt és utána nem pereli be a vendéglőt.
A mártás erejét a Scotch Bonnet típusú bors és a Naga fajtájú chilipaprika adja. A Naga a legcsípősebb paprika a világon, az étekerősség egzakt számszerűsítésére kiötlött Scoville-féle skálán 855 ezer pontot ér el. Vivek Singh főszakács a földkerekség legerősebb curryje címet akarja megszerezni alkotásának.

A Guinness Rekordok Könyve három héten belül dönt Singh pályázatáról.
A paprikaerőt mérő módszert egyébként Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozta ki 1912-ben. A skála egyik végén 0 Scoville csípéserősséggel az édesnemes paprika áll, míg a már igen erősnek számító jalapeno a termesztés körülményeitől függően 2500 és 8 ezer közötti Scoville egységnyit csíp, azaz a rekordvárományos mártás százszor erősebb nála is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását