2024. április 29. - Péter

Roma zarándoklat

Második alkalommal rendez roma zarándoklatot Mátraverebély-Szentkúton a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat.
2008. július 11. péntek 16:16 - Hírextra
A szombati rendezvényen Beer Miklós, a Váci Egyházmegye megyés püspöke mutat be szentmisét Nógrád megye és Magyarország cigányaiért.

Csikós Árpád, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője az MTI-nek elmondta, a Nógrád megyei romák részéről már több éve megfogalmazódott az az igény, hogy legyen egy kifejezetten cigány vallási ünnep a megyében, amelyen áldást kérhetnek valamennyi romának.

Az idei rendezvényre jelezte részvételét Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, s jelen lesznek a Váci Egyházmegye evangelizációs központjának munkatársai is, akik a szervezésben segítették a kisebbségi önkormányzatot.

Mátraverebély-Szentkút az ország egyik kiemelt búcsújáró helye. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006-ban nyilvánította nemzeti kegyhellyé az ottani bazilikát, tekintettel arra, hogy a völgy a XIII. század óta zarándokhely.

A hagyomány szerint Mátraverebély határában, a Cserhát sűrűjében Szent László király 1092-ben egy szakadékot átugratva, csodás módon menekült meg kun üldözőitől; lova patájának nyomából fakadt a Szent Kút.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását