2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Lélegző gyümölcsök

Más légutak hálózzák be az alma és mások a körte húsát, a gyümölcsök ezeken keresztül a leszedés után is lélegeznek - mutatták ki az Európai Szinkrotronsugárzási Laboratórium (ESRF) tudósai.A szövet oxigénellátását biztosító légutakról már régóta voltak s
2008. július 11. péntek 10:55 - Hírextra
A franciaországi Grenoble-ban működő ESRF kutatói a löweni katolikus egyetem munkatársaival közösen végzett vizsgálatukban kompjútertomográf (CT) segítségével hasonlították össze az almát és a körtét.

 Kimutatták, hogy az almában változatos formájú, barlanghoz hasonló réseken áramlik a levegő, míg a körte belsejét rendkívül finom, összefüggő légcsatornarendszer szellőzteti.

"Még nem tudjuk, hogy miként fejlődnek ki a légutak a gyümölcsszövetben, és az almában miért barlangos, a körtében pedig miért csatornaszerű formációk jelennek meg" - mondta Pieter Verboven, a belgiumi egyetem növénybiológusa.

Arra azonban fény derült, hogy a körte miért rothad gyorsabban az almánál; a gyümölcsök a leszedés után is lélegeznek, de a körte keskeny légcsatornáin keresztül nem jut elég oxigén a gyümölcs belsejébe - mondta Verboven.

Az oxigénhiányban szenvedő sejtszövet elhal, ennek jele a barnás szín és a gyümölcshús megpuhulása.

A kutatócsoport a Plant Physiology című szaklapban publikálta a vizsgálat eredményét, amely szerint a körteromlási folyamatot úgy lehet lassítani, ha hűvös és jól szellőző helyen tárolják a gyümölcsöt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását