2024. április 25. - Márk

Hanyag gazdik

Alig kezdődött el a nyári szezon, máris százával vannak a menhelyeken, gyepmesteri telepeken és az utcán a nyaraló gazdik elveszett kutyái - hívta fel a figyelmet a Lelenc Kutyamentő Egyesület.
2008. július 11. péntek 12:35 - Hírextra
Aki szeretne nyugodtan nyaralni akár kutyával, akár anélkül indulás előtt gondoskodjon a négylábúról - tanácsolja az állatmentő szervezet.

Például ajánlott mikrochipet tetetni a kutyába, amely alapján gyorsan azonosíthatóvá válik, ha elkóborol. Ha már volt benne, akkor érdemes ellenőriztetni, hogy a megfelelő adatok (lakcím, telefonszám...stb.) tartoznak hozzá.

Ugyancsak hasznos nyaralás előtt - akár utazik a kutya, akár nem - féreghajtót beadatni neki, valamint bolha és kullancs elleni szerrel lekezeltetni. Az ebnek is szükséges lehet fájdalom- és lázcsillapítóra, rovarcsípés vagy idegen növény okozta allergia estén kalciumra, sebfertőtlenítőre, kötszerre, amely nem árt, ha van a gazdánál - javasolta a Lelenc Kutyamentő Egyesület.

Amennyiben a kutya otthon marad gondoskodni kell arról, hogy valaki ellássa, rendszeresen ételt, italt adjon neki, sétáltassa. Legyen kéznél az eb oltási könyve, és extrém esetekre - baleset, gyepmesteri telepre kerülés - meghatalmazás a rá vigyázó személy nevére, amellyel intézkedni tud.

Ha a kutya nem otthon marad, hanem új helyre kerül egy befogadóhoz, akkor a gazdi beszélje meg vele, ha eltűnik az eb azonnal induljon megkeresni, tegyen ki plakátokat, mert a négylábú nem fog visszatalálni ideiglenes lakhelyére és a szomszédok sem ismerik fel.

Akár nyaral az eb, akár otthon marad ebben az időszakban mindig legyen rajta nyakörv telefonszámos bilétával, és soha ne sétáljon póráz nélkül az idegen helyen.

Amennyiben elveszik a kutya a következő címeken érdemes keresni: www.illatosut.hu, www.allatok.info, www.elvesztem.hu, www.allatrendorseg.hu. További hasznos linkek elérhetők a www.lelenc.hu című weboldalon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását