2024. április 26. - Ervin

Érvényes és eredményes népszavazás várható

Eredményes és érvényes népszavazás várható, ráadásul mindhárom alapdíjat eltörlik, 68 százalékos részvétel mellett - olvasható a Publicus Intézet közvélemény-kutatásában, amelyet szerdán közöltek az MTI-vel.
2008. március 5. szerda 17:27 - Hírextra
Az ezer ember megkérdetésével történt mintavétel adataiból kiderült, hogy a népszavazás három kérdésében - a többségi vélemények szerint - nincs szükség tandíjra, vizitdíjra és kórházi napidíjra: vasárnap a válaszadók 59, 63, és 65 százaléka válaszol igennel a feltett kérdésekre.
A Progresszív Politikai Elemző és Tanácsadó Intézet megbízásából készült kutatás szerint érvényes és eredményes népszavazás várható vasárnap. A választópolgárok - 68 százalékos részvétel mellett - mindhárom díjat eltörlik majd.

Az adatokból az is kiderült, hogy kormánypártiak és a bizonytalanok kétharmada (57 és 59 százalék), az ellenzékiek négyötöde (84 százalék) azt állítja, hogy március 9-én biztosan elmegy szavazni. Magyarországon népszavazás ilyen magas részvétellel még nem zajlott, és feltehetően most sem fog - áll a kutatás ismertetőjében.

Maga a népszavazás megítélése kettős: a válaszadók 55 százaléka szerint „pénzkidobás", ugyanakkor elméletben a demokrácia fontos eszközének ítélik (82 százalék egyetért vele).
A közvélemény a felvetett kérdéseket lényegesnek tartja - áll a kutatásban - a többség szerint (61 százalék)azonban ez a népszavazás a lényegen nem változtat: ha eredményes is a referendum, a kieső bevételeket az államnak úgyis pótolnia kell; 60 százalék szerint ráadásul a népszavazás intézménye pártpolitikai célokat szolgál.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy még az ellenzéki szavazók körében is kisebbségben vannak azok, akik szerint eredményes népszavazás esetén a kormánynak le kellene mondania, miközben a megkérdezettek kétharmada (65 százalék) szerint a népszavazás a kormány munkájának értékelését is adja, a többség a kormánytól „mindössze" a demokratikus minimumot várja el: azt, hogy helyén maradva hajtsa végre a nép akaratát.

A kutatás adatait február 26. és 28. között rögzítették - olvasható a Publicus Intézet kimutatásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását