2024. április 29. - Péter

Csillaggyár az űrben

Valóságos csillaggyárat fedeztek fel amerikai csillagászok két űrteleszkóp segítségével.A Föld körül keringő Hubble és a Spitzer űrtávcsövek ugyanis egy olyan távoli galaxis, vagyis csillaghalmaz nyomára bukkantak, amely évente mintegy 4 ezer csillagnak a
2008. július 11. péntek 14:16 - Hírextra
A múlt idő ebben az esetben azért indokolt, mert ez a csillaghalmaz tőlünk 12,4 milliárd fényévre van (volt?), vagyis a most észlelt jelenségek tulajdonképpen ennyi idővel ezelőtt történtek, csak hát a fény sebességével (másodpercenkénti 300 ezer kilométer) száguldó, létezését, vagy egykori létezését tanúsító jelei mostanra érkeztek meg hozzánk.

Az Astrophysical Joutrnal Letters című amerikai szaklapban megjelent írásban az egyik felfedező emlékeztetett arra: az ősrobbanás 13,4 milliárd esztendeje következett be, azaz erre a csillaghalmazra az általunk ismert világegyetem viszonylag még zsenge, alig valamivel több mint 1 milliárd éves korában köszöntött rá a "csillagbaby- boom".

 A mi galaxisunk, a Tejút jóval szerényebb termelékenységet produkál: évente átlagban 10 csillagot hoz világra.

A csillagászok azonban most egy újabb megoldásra váró kérdéssel találták magukat szembe: ez az óriási ütemű csillagképződés egyedi eset, vagy akkoriban elterjedt jelenség volt-e.

A Hubble optikai, a Spitzer pedig infravörös állományban kutatja a világegyetemet, és tekint vissza az időben milliárd évekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását