2024. április 20. - Tivadar

Az elhízás árt a minőségnek

A túl zsíros étkezés nemcsak a férfiak derékbőségének árt, de ondósejtjeik minőségének is - állítják brit kutatók.
2008. július 10. csütörtök 10:24 - Hírextra
Az már ismert tény, hogy az elhízás rontja a nők termékenységét, egy új skóciai vizsgálat azonban azt mutatja, hogy ez érvényes a férfiakra is.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság találkozóján ismertették az Aberdeeni Egyetem kutatói eredményüket, mely szerint a kövér férfiak spermája gyengébb minőségű, mint átlagos testsúlyú társaiké.

Ghiyath Shayeb és munkatársai ötezernél több, Skóciában élő férfi ondómintáját elemezték, majd az eredményt összehasonlították a férfiak testtömegindexével (BMI, a magasság és a testsúly hányadosából képezett arányszám).

A kutatók úgy találták, hogy az optimális 20 és 25 közötti BMI-értékkel rendelkező férfiak spermája jobb minőségű volt, mint az ennél nagyobb testtömegindexű, túlsúlyos társaiké.
Az elhízott férfiaknak 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt kevés az ondója, valamint 40 százalékkal emelkedett a rendellenes spermiumok kockázata Shayeb vizsgálatai szerint.

A sovány férfiaknál meglepő módon ugyanezeket az eltéréseket találták. "Ám nem sok sovány férfi akadt Skóciában" - tette hozzá a kutatásvezető.

Az elhízás káros hatását az okozhatja, hogy a zsírszövetek befolyásolják a nemi hormonok lebontását, ezáltal az ondósejtek képződést - vélik a kutatók.

A test hőmérséklete is hatással van a hímivarsejtek termelődésére: a legkedvezőbb számukra a normál testhőmérsékletnél két Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet, a zsírszövetekben viszont több hő termelődhet.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a férfiak fittsége és egészsége egyértelmű összefüggést mutat termékenységükkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását