2024. május 7. - Gizella

Megfigyelték egy bolygó kialakulását

Először sikerült megfigyelni egy bolygó kialakulását egy fiatal csillagot övező por- és gázfelhőből a TW Hydrae nevű, alig 8-10 millió éves égitest körül - közölte a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb, csütörtökön megjelent száma.
2008. január 3. csütörtök 10:00 - Hírextra
A Jupiternél, a Naprendszer legnagyobb bolygójánál tízszerte nagyobb tömegű bolygót a németországi Heidelbergben működő Max Planck csillagvizsgáló egyik kutatócsoportja fedezte fel. A bolygó 3,56 naponként kerüli meg a csillagot, amely körül mozog, 0,04 csillagászati egység távolságban - ami a Nap és a Föld közötti távolság huszonötöd része.

A kutatók a csillag által kibocsátott fény mérése alapján számították ki a bolygó pályáját.
A felfedezés azt bizonyítja, hogy a bolygók kialakulhatnak tízmillió év alatt, még azelőtt, hogy a csillagot övező por- és gázkorongot feloszlatná a napszél és a sugárzás - állítják a felfedezésről beszámoló írásban a heidelbergi csillagászok.

Ma már elfogadott, hogy a bolygók a fiatal csillagokat övező por- és gázkorongban alakulnak ki, de a folyamat részleteit rejtély övezi. Eddig egyetlen bolygót sem észleltek 100 millió évnél fiatalabb csillag körzetében. A Naprendszer, amelynek a Föld is része, a maga részéről 4,57 milliárd éves.
Johny Setiawan és tudóstársai szerint a mikrométer (a milliméter ezredrésze) nagyságú porszemek növekedése az ütközések következtében vezet a "bolygóembriók" kialakulására, ez a legvalószínűbb mechanizmus.

Ahogy nőnek, ezek a bolygómagok elég nagy tömegre tesznek szert ahhoz, hogy visszatartsák a csillag körül lebegő gáz egy részét - vélekednek a tudósok, azonban azt sem tartják kizártnak, hogy az óriásbolygók közvetlenül alakulnak ki a csillagok korongjának nehézkedési instabilitásai következtében.

Jelenleg 270 bolygó ismeretes a világegyetemben. A Naprendszeren kívüli első "exobolygót" 1995-ben fedezték fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását