2024. április 26. - Ervin

Vizsgálják ki

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: a meg nem valósuló kormányzati negyedre eddig elköltött milliárdokat hogyan, milyen körülmények között és mire költötte el a kormány - mondta a párt szóvivője szerdai sajtót
2008. július 9. szerda 11:46 - Hírextra
A kormányszóvivő közölte: a kabinet még nem látta a negyedről készült jelentést, arról a Pénzügyminisztérium készít előterjesztést.

Szijjártó Péter ismertette, hogy a kormánynak június 30-ig kellett volna elszámolnia a kormányzati negyedre eddig elköltött tízmilliárd forinttal, ám a kabinet ezt eddig nem tette meg.

Ezért a Fidesz elnökségének keddi döntése alapján parlamenti vizsgálóbizottság felállítását indítványozzák.

Emlékeztetett: amióta nyilvánosságra került a szocialista kormány terve, hogy 142 milliárd forintból kormányzati negyedet akar építeni - Szijjártó szavai szerint - a szociális válság idején, azóta komoly viták övezik az elképzelést.

Mint mondta, a Fidesz választ kíván kapni egyebek mellett arra, hogy kik, mikor és milyen indokok alapján döntöttek a kormányzati negyed felépítéséről és annek leállításáról.

Arra is kíváncsiak, hogy mennyi pénzt költöttek el eddig a költségvetésből a negyed meg nem valósuló beruházására, valamint hogy ki és milyen eljárás alapján döntött a negyed építéséhez kapcsolódó szerződések megkötéséről, a létrejött testületek személyi összetételéről. Szeretnék tudni azt is, maradtak-e a későbbiekben teljesítendő kötelezettségek.

A politikus hangsúlyozta: bár a negyed építését leállították, a kormány mégis elköltött tízmilliárd forintot erre a célra.

Mint az Országgyűlésnek benyújtott önálló képviselői indítványban olvasható, az előkészítésnél "jutott szerződés a kormányhoz közel álló bizalmi embereknek, egykori KISZ KB-soknak, volt Perfekt-igazgatónak, ráadásul a beruházás leállítása után 90 millió forinttal növelték a projektcég törzstőkéjét".

Szijjártó Péter utalt arra is, hogy sajtóhírek szerint a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda vezetői és munkatársai százezres, milliós jutalmakat kaptak néhány nappal a beruházás leállításának bejelentése előtt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kedden cáfolta azt az állítást, miszerint a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda vezetője és munkatársai tavaly karácsonykor jelentős jutalmat kaptak.

A vagyonkezelő az MTI-vel azt közölte, hogy a vagyontörvény rendelkezése értelmében a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) 2007. december 31-én megszűnt, a jogutód az MNV lett. A KVI megszűnésekor sok közalkalmazotti státuszú dolgozó nem vállalta a továbbfoglalkoztatást az MNV Zrt. állományában, amelynek következtében járandóságaikat kifizették.

Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlamenti döntést követően csaknem egy hónap szükséges ahhoz, hogy a kormányzati negyeddel kapcsolatos kérdéseket vizsgáló bizottság - mely öt kormánypárti és öt ellenzéki taggal állna fel - megkezdhesse a munkát. Megjegyezte: az ellenzéki oldalon a Fidesz kettő, a többi ellenzéki párt egy-egy képviselőt delegálna.

Mint mondta, javaslatuk szerint a bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig tartana.
Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: ha szerdán a pénzügyminiszter közzé is teszi az elszámolást, a bizottság létrehozása akkor is indokolt, hiszen sok tisztázatlan kérdés van az ügyben.

Az Országgyűléshez benyújtott képviselői önálló indítványt Balsai István és Cser-Palkovics András jegyzi - derül ki a sajtónak kiosztott dokumentumból.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán a kezdeményezéssel kapcsolatban azt mondta, hogy a vizsgálóbizottság felállítása parlamenti hatáskör. Hozzátette: amennyiben ebbe a vizsgálóbizottságba meghívják a kormány képviselőit, vagy a nemzeti vagyonkezelő képviselőit, ennek a meghívásnak eleget fognak tenni.

Kiemelte, a kormány még nem látta a negyedről készült jelentést, "így értelemszerűen véleménye sem lehet róla".

Budai Bernadett ismertetése szerint június 30-ig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elkészítette jelentését, aznap be is nyújtotta a Pénzügyminisztériumnak. A szaktárca jelenleg vizsgálja azt és egy kormányelőterjesztést készít az anyagból.

Kérdésre válaszolva utalt arra, hogy a Pénzügyminisztérium közleményében a "hamarosan" szó szerepel azzal kapcsolatban, mikorra készül el ez az előterjesztés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását