2024. április 29. - Péter

Reneszánszát éli a kvász

Kezdi visszahódítani egykorvolt népszerűségét az oroszok hagyományos üdítőitala, a kvász, amely a hazai piac egyre nagyobb szeletét hasítja ki. A hagyományosan természetes erjesztéssel készülő kvász ősidők óta az egyik legnépszerűbb alkoholmentes ital Oro
2008. július 9. szerda 19:33 - Hírextra
A kilencvenes évek vége felé a helyi üdítőital-ipar visszavágott az immár palackozott, iparilag készült kvásszal, amelynek értékesítése az elmúlt három évben megháromszorozódott. Az idén az orosz lakosság fejenként már három litert fogyaszt el az erjesztett italból. Moszkvában az elmúlt három évben a Coca-Cola piaci részesedése 37-ről 32 százalékra esett vissza. Ugyanakkor a kvász megháromszorozta piaci részesedését, s tavaly elérte a 16 százalékot. Válaszul a Coca-Cola is belefogott a kvászgyártásba, és májusban bevezette a piacon a saját termékét.
Az ízében a gyenge sörre emlékeztető kvász újjászületését némileg Vlagyimir Putyin volt államfőnek, jelenlegi miniszterelnöknek is köszönheti, aki elnöksége alatt az orosz büszkeség és hatalom új korszakát hirdette meg. A hazafias érzelmek mellett a kvász térhódításában közrejátszott ipari gyártása. Míg korábban az erjesztett italt csupán nyáron árusították, ráadásul a termék csupán néhány napig volt eltartható, ma már egész évben forgalmazzák, s egyaránt kapható üvegben és dobozban.

A népi ital népszerűségéhez hozzájárult a nyugati stílusú reklámkampány is, amelynek egy szójáték a szlogenje. A hirdetők arra szólítják fel a fogyasztókat, hogy mondjanak nemet a kola-nizációnak, azaz a kólagyarmatosításnak.

Sokan nosztalgiát éreznek azonban a régi idők erjesztett itala iránt. Aki nem rest, ellátogat a Moszkvától egy órányira lévő Zvenyigorodba, ahol a Szavvino-Sztorozsevszkij kolostor pincéjében a szerzetesek immár 600 éve gyártják a kvászt. Az erjesztett italt évszázadokig saját használatra készítették, ám hét évvel ezelőtt a szerzetesek üzleti vállalkozásba kezdtek, s immár árusítják portékájukat. Az ipari kvásszal ellentétben semmiféle tartósítószert nem használnak, így az ital csupán öt napig őrzi meg minőségét, viszont teljesen hagyományos az íze. Ráadásul, mint az egyik szerzetes, Anton atya rámutatott, az ipari termelők már csak azért sem vetekedhetnek a kolostori kvásszal, mivel az "istenáldotta ital".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását