2024. április 20. - Tivadar

Nyári Ifjúsági Játékok

Kilenc évvel ezelőtt csapatjátékokkal kezdődött, mára négy-öt napos sátortáborozás lett zenével, filmvetítéssel, kreatív műhellyel - ez a zentai Nyári Ifjúsági Játékok tömör programja július 22. és 26. között.
2008. július 9. szerda 18:06 - Hírextra
A soknemzetiségű Vajdaságban a fiatalok fesztiválját annakidején azért kezdték el Zentán, hogy csapatjátékokkal összehozzák a fiatalokat, mára 4-5 ezren táboroznak és naponta 8-10 ezren látogatják a programokat - mondta el az MTI-nek Rác Teodóra szervező Zentáról.

Ma már nemcsak a Vajdaságból, hanem Magyarországról, a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek fiatalok a táborozásra.

A fesztivál nemcsak a magyar nemzetiségű fiataloknak szól, hanem bárki - szerb, ruszin, horvát, albán vagy montenegrói - csatlakozhat a zentai táborozáshoz, ahogy meg is teszik ezt a fiatalok. Eddig semmilyen etnikai incidens nem volt a Nyári Játékokon - mondta el a szervező.

 Példaként említette, hogy több szerb zenekar is ad koncertet, köztük a neves Disciplin A Kitschme, a Vajdasági Nagyzenekar pedig az Őseink zenéje című produkcióval lép fel a Nagyszínpadon.

Magyarországról a többi között a Hobo Blues Band és a Kispál és a Borz érkezik, de hallhat a közönség orosz, német és angol bandát is.

Napközben működik a Kreatív Részleg, ahol a nemezeléstől a gyöngyfűzésen át a fafaragásig sok mindenbe belekóstolhat az érdeklődő.

Külön sátrat állítanak a gyerekeknek Kölyök-Tanya néven, ahol a kicsikkel foglalkoznak, míg a szülők valamelyik koncertet hallgatják. Lesz Beszélgető sátor, ahol a budapesti Márton Áron kollégium hallgatói is tanácsot adnak, hol lehet külföldön tanulni és hol lehet munkát vállalni a nyáron.

A színházi és rock and roll ligetben középkori vásári komédiákat ad elő a Soltis Színház Celldömölkről, Földes László - Hobó - József Attila estet tart.

 Lesz Civil falu is, ahol különböző vajdasági civil szervezetek mutatkoznak be, de nem maradhat el a lovagi torna és az íjászat sem.

A Nyári Ifjúsági Játékoknak saját rádiója lesz, amely Zentán és környékén fogható, ez ismerteti a programokat, riportokat és interjúkat sugároz a fellépő művészekkel, együttesekkel.

Az eredeti célkitűzés, a csapatjátékok megmaradtak a programban, a műveltségi, a sport és az ügyességi versenyek győztesei pedig fődíjként utazást, egy vajdasági wellness hétvégét kapnak.
A részletes program megtalálható a www.nyarijatekok.net című honlapon - tette hozzá Rác Teodóra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását