2024. április 20. - Tivadar

Én ellopom! Te ellopod?

„Az Országgyűlés a fegyelmezett, átlátható és hosszú távon fenntartható költségvetési politika megteremtése és folytatása érdekében – figyelemmel a jelenlegi és jövő nemzedékek közötti igazságosság igényére…. – a következő törvényt
2008. július 9. szerda 18:55 - Góz Tamás
De miért kötözködnek??

A kormány már hosszú ideje dolgozik azon, hogy a több évtizedes gyakorlatot sutba dobva olyan költségvetések készüljenek, amelyek pozitív végeredményeket céloznak meg. Ugyanis elég problémás úgy nekimenni egy esztendőnek, hogy rögtön a buktára építkezünk.

A hiány tervezéssel ugyanis azt üzeni a mindenkori kormány az adózóknak, hogy „nem baj ha ti fizettek, mi nyugodtan ellopjuk vagy csak elszórjuk a ti forintjaitokat”. Ez persze így megy már hosszú évtizedek óta. Persze, amikor meg elfogy, akkor rohangál az illetékes pénzügyminiszter fűhöz-fához, hogy egy kis segélyért, támogatásért, kölcsönért kujtorogjon.

Ez így nem mehet tovább!!

Csapott az asztalra a miniszterelnök, és úgy döntött „feltalálja a spanyol viaszt”. Egy olyan ellenőrző hivatal felállítására tett tehát javaslatot, amelynek tagjai független (Sic!) szakemberek lesznek, és majd alaposan a költségvetési butykos mélyére mernek nézni. Az ő feladatuk lesz a mindenkori költségvetés ellenőrzése, és a lehetőségek szerinti féken tartása.

Az első bibi már fel is bukkan ezen a helyen. Elmélkedhetnénk a politikai függetlenség kifejezésen, de elégedjünk meg annyival, hogy a mai Magyarországon ez egyszerűen csak hülyeség. Ilyen nem létezik! Aki ezzel ellentétes dolgot állít az vagy hazudik vagy festi magát. Éppen ezért nehéz elképzelni, hogy politikusok által kinevezett, és egy nagyobb politikai csoportosulás (országgyűlés) által elfogadott törvényjavaslat alapján dolgozó szakemberek nem lesznek lojálisak valamerre. Vagy erre vagy arra! Akkor meg mi lesz a függetlenségükkel?

A másik probléma jelentése tökéletes, nagyszerű, kiváló stb. vagyis ÁSZ. Ám a magyar ÁSZ annyira ász, hogy a mindenkori kormányok remegve elbújnak kritikái, véleményei elől. Így csak szelektíven figyelnek rá, és ahol csak lehet a fenekük alá gyűrik az aktuális jelentéseket. Közel két évtizede dolgozik az Állami Számvevőszék azon, hogy jobb irányba tereljék a pazarló, szavazatgyűjtő költségvetéseket. Ám kötelezettség nélküli szereplőként nem több a politikai sakktáblán, mint egy kis "paraszt", aki bármikor egy jól irányzott ütéssel ki lehet iktatni a játékból.

Itt jön a kérdés…

Magyarországon soha nem fordult még elő, hogy ne legyen január 1-jén elfogadott költségvetés. Talán ezzel is magyarázható, hogy az erre az esetre vonatkozó iránymutatás, az államháztartási törvény nagyon szűkszavú és igazából nem is nyújt eligazodást. Ebből meg lehet érteni, miért tekintik úgy a hazai politikai erők a költségvetés őszi tárgyalását, hogy azzal kormányt lehet buktatni, és miért is mondta azt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök néhány hónapja, a büdzsé el nem fogadása esetén a kormánya lemond.

Az államháztartási törvény mindösszesen két paragrafus erejéig tér ki arra az esetre, mi a teendő akkor, ha év végéig az Országgyűlés nem szavazza meg a következő esztendő költségvetési törvényét. Először is, a kormánynak haladéktalanul a parlament elé kell terjesztenie egy törvényjavaslatot az átmeneti gazdálkodásról.

Amennyiben sem elfogadott költségvetési törvény, sem átmeneti gazdálkodási törvény nincs január 1-jén, akkor úgy kell folytatni a gazdálkodást, hogy a bevételeket értelemszerűen beszedi a kormány, a kiadásoknál pedig a megelőző évi előirányzatokat kell tartania és időarányosan használhatja fel a kiadási keretet. A 2009-es büdzsé esetén ez azt jelentené, a 2008-as kiadási előirányzatokat kell betartani.

(portfolio.hu)
Ha az ÁSZ-t nem veszik komolyan, akkor a majdan felállítandó Törvényhozási Költségvetési Hivatalt majd komolyan veszik? Fogadásokat lehet kötni a válaszra, de a legjobb befutó vélhetően a NEM szó lesz. Akkor meg minek ez a sok herce-hurca?

A megcsappant választói bizalom visszaállításának lehet egy jó eszköze egy ilyen hivatallal való villogás, mert ettől majd azt hiszi a polgár, hogy ezentúl jobban vigyáznak a pénzére. Lehet plakátokat nyomatni, drága füzeteket gyártani, és okosan és összeszedetten elmondani, hogy mennyire jó ez a hivatal nekünk az egyszerű népnek.

A jobboldal persze rögtön a szék mellé ült, amikor szembe jött ez az elképzelés. Miért engedjék meg a kormánynak, hogy erős, és barátságos legyen? Miért adják voksukat a kampányokhoz, meg a drága, de okosan megírt füzetekhez? Hát nem! Ők ezt nem támogatják.

A Fidesznek sem könnyű

Mert a pénznek ők sem mondhatnak nemet! Márpedig az ország csak pénzzel működik, méghozzá jó sokkal! Ezt valahogy elő kell teremteni, és el is kell költeni.

Tállai András az egykori pénzügyminisztériumi államtitkár szerint inkább egy költségvetési tanácsra lehetne szükség, amely az MNB, az ÁSZ képviselőiből és a köztársasági elnök jelöltjeiből állna. Véleménye szerint ez a csapat biztosíthatná a politika mentességet. A működése nem csorbítaná az ÁSZ eddigi eredményeit.

Hivatalt azért nem szeretnének mert az sokba kerül, a költségei rengeteg pénzt elvennének az adózók zsebéből. Ugyanakkor egy ilyen tanáccsal is lehetne megfelelő nyomást gyakorolni a mindenkori kormányok gazdasági döntéseire.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását