2024. április 27. - Zita

Caesar Rómában

Julius Caesart, s mindazokat, akik szerepet játszottak a Római Birodalom legismertebb politikusának és hadvezérének életében és halálában, felvonultatja az a kiállítás, amely október végén nyílik az olasz fővárosban.
2008. július 9. szerda 09:07 - Hírextra
Ez az első tárlat, amelyet valaha teljes egészében Julius Caesarnak (Kr. e. 100-44) szenteltek. A kiállításon 180 régészeti emlék és műtárgy segítségével mutatják be Caesar uralkodásának történelmi összefüggéseit, a korabeli politikai légkört és kulturális életet. A látogatók megismerhetik Caesar hadjáratait, irodalmi munkásságát, felemelkedését és brutális meggyilkolását - olvasható az Archaeologica című angol nyelvű régészeti honlapon.

A kiállítás bemutatja a Caesar-kultuszt, amely halála után bontakozott ki, a legendákat, amelyek túlélték a sötét középkort, s azt a népszerűséget, amelyre a XVIII.-XIX. században tett szert Róma első diktátora, akit különösen csodált Bonaparte Napóleon.

A szervezők Julius Caesar hitelesnek tartott mellszobrait kölcsönzik ki a Vatikánból és Berlinből. A tárlaton felvonultatják azon személyek mellszobrát is, akik kulcsszerepet játszottak Caesar életében. Így szerepel majd Pompeius és Crassus, akik Caesarral az első triumvirátust alkották. Pompeius mellszobrát Velencéből, Crassusét pedig a Louvre-ból kölcsönzik ki. Marcus Antonius és Cicero mellszobrát római gyűjtemények, Kleopátráét pedig a Vatikán, valamint torinói és berlini múzeumok bocsátják a szervezők rendelkezésére. Ugyancsak bemutatnak régészeti emlékeket, így ékszereket, kéziratokat, mozaikokat és festményeket, amelyek a legkülönfélébb forrásokból származnak, beleértve Caesar apósa, Calpurnius Piso herculaneumi villáját.

A tárlat bemutatja, hogy a Caesart övező legendák miként befolyásolták a későbbi századok képzőművészetét: a rendezők felvonultatják egyebek közt Rubens, Cuercino, Pietro da Cortona és Guido Reni festményeit. Bemutatják Tiepolo Julius Caesart ábrázoló nagyszabású festményét is, amelyet 1800-ban adtak el az orosz cárnak, s amely több mint két évszázados távollét után most először tér vissza Olaszországba. Külön szekció foglalkozik a kiállításon Julius Caesar ábrázolásával a filmművészetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását