2024. április 28. - Valéria

Alan bírálja az amerikai elnököt

"Van Isten, és Alannek hívják" - Csaba László közgazdász szerint így emlegették a pénzpiacok szereplői az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed húsz év után tavaly leköszönt elnökét, Alan Greenspant, akinek a minap jelent meg a könyve. Ebben keményen bír
2008. július 9. szerda 07:21 - Hírextra
A világgazdaság pulzusán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, azaz az Egyesült Államok jegybankjainak rendszere tartja rajta a kezét. Ha az amerikaiak kamatot csökkentenek, az nagy kihívás az egész világnak - hangsúlyozta az InfoRádiónak nyilatkozva Csaba László.

Alan Greenspan, a Fed 20 év után leköszönt elnöke a pénzpolitikai pragmatizmus képviselője - mondta el a professzor. Hozzátette, az Greenspan működése röviden összefoglalva a piacok optimális bizonytalanságban tartásának politikája volt.

A közgazdász kifejtette: Alan Greenspan nem gondolta azt, amit sokan, hogy a központi bank minden lépésének tökéletesen kiszámíthatónak és átláthatónak kell lennie. Ő úgy gondolta, hogy játék folyik a piac ellenérdekelt szereplői között, és ebben kell kialakítani a gazdasági növekedés szempontjából a legkedvezőbb egyensúlyt.

Voltak nagy meccsei amerikai elnökökkel és pénzügyminiszterekkel, hiszen a jegybank és a költségvetés szinte definíció szerint áll egymással szemben - mutatott rá a Közép-Európai Egyetem professzora. A jegybank függetlenségét ott formailag teljes mértékben tiszteletben tartják, annak senkihez és semmihez nem kell alkalmazkodnia.

Ugyanakkor az, ahogyan a Fed reagált az amerikai jelzáloghitel-válságra, az mutatja, hogy hiába a jogi-politikai függetlenség, az adott társadalmi-politikai környezettől nem tudja magát függetleníteni - vélekedett Csaba László.

A professzor jelezte, hogy Greenspan időszakában ez a nyomás kisebb volt. Az általa előtérbe helyezett gazdasági növekedés ráadásul mind Ronald Reagen, mind idősebb George Bush, mind pedig Bill Clinton gazdaságpolitikájának is központi eleme volt.

Greenspan idejében - fejtette ki Csaba László - nem voltak olyan erős kihívások, mint most, amikor erőteljesen szembe kerül az infláció és a növekedés, a rövid- és a hosszútávú gondolkodás szempontja.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását