2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fodor: A választások tétje a minél teljesebb magyar képviselet

Az európai parlamenti (EP) választások egyik legfontosabb tétje, hogy Magyarország képviselete teljes lesz-e az Európát meghatározó politikai tömörülésekben - jelentette ki a szabad demokraták országos tanácsának (ot) szombati ülését követően tartott sajtótájékoztatón Fodor Gábor.
2009. május 23. szombat 16:43 - HírExtra
Az Európai Unió arculatát három jelentős frakció, a konzervatív, a szocialista és a liberális határozza meg, Magyarország pedig nem engedheti meg magának, hogy ezek bármelyikében ne legyen képviselve - mondta a szabad demokraták elnöke. Kijelentette: önmagukban sem a konzervatívok, sem a szocialisták nem képesek biztosítani a döntésekhez szükséges többséget a liberálisok támogatása nélkül.

Példaként említette azt a javaslatot, hogy minden egyetemista és főiskolás eltölthessen egy szemesztert valamelyik másik uniós tagállam felsőoktatási intézményeiben. Úgy fogalmazott, ez csak a liberálisok támogatásával valósulhat meg.  A pártelnök azt mondta, ha büszkék vagyunk az uniós tagságunkra, akkor fontos emlékezni arra is, hogy éppen a liberálisok voltak azok, akik mindig kiálltak a bővítés mellett.

Fodor Gábor kijelentette: a közelgő EP-választással kapcsolatban optimisták, de kérik szavazóikat, hogy mindannyian menjenek el voksolni. A választás belpolitikai tétjét említve közölte, a liberálisok akarnak a harmadik erő lenni Magyarországon, hiszen mások mellett ők határozzák meg Európa arculatát, így ezt a szerepet itthon is nekik kell betölteniük. Hozzátette: nem engedhető meg, hogy a szélsőségesek megerősödjenek Magyarországon, mint ahogy az néhány éve előfordult Ausztriában, Jörg Haiderrel és pártjával.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Szent-Iványi István, a szabad demokraták EP-listavezetője arról beszélt, hogy az SZDSZ és az európai liberálisok programja egybevág, szavai szerint viszont ez nem minden magyar pártról mondható el, ugyanis azok elképzelései nem mindig egyeznek azzal a pártszövetségével, amelynek tagjai.
Programjuk egyes elemeit ismertetve kijelentette, hogy az EU-ba újonnan bekerült tagállamoknak teljes egyenlőséget kell élvezniük. Példaként említette, hogy Ausztria és Németország még mindig nem oldotta fel a magyar munkavállalókkal szembeni korlátozásokat.

A szolgáltatások felszabadításával kapcsolatban azt mondta, a kis- és középvállalkozók számára nem elég az, amit az év végén hatályba lépő szolgáltatási irányelv megad. Hozzátette, azt is el szeretnék érni, hogy a szolgáltatási irányelv az egészségügyi és a pénzügyi szolgáltatókra is vonatkozzon.

Az ot elnöke kijelentette, hogy a kisebbségek jogai mellett a liberálisok állnak ki a legelkötelezettebben, így a fideszes Gál Kinga javaslatait is ők szavazták meg, miközben azokat több néppárti képviselő is elutasította. Szent-Iványi István hangot adott elkötelezettségüknek az unió bővítése, Horvátország csatlakozása és a piactorzító intézkedések feloldása mellett.

Kérdésre válaszolva Fodor Gábor a vagyonadóról, amelyet Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester is bírált, azt mondta, annak megítélése az SZDSZ-en belül nem okoz feszültséget. Közölte: a szabad demokraták évek óta egy ilyen típusú adó bevezetése mellett voltak, de nem abban a formában, ahogy a kormány meghirdette, ezért ő azonnal egyeztetést kért az ügyben.

Szükségesnek nevezte a vagyonadó bevezetését, de nem pluszadó formájában, hanem az adórendszer átcsoportosításának és a közteherviselés igazságossá tételének részeként. Kijelentette, erre vonatkozik az a javaslatuk, hogy a vagyonadó levonható legyen a személyi jövedelemadóból, mert így azokat érintené leginkább, akik éveken keresztül nem fizettek adót, mert minimálbérre voltak bejelentve, mégis jelentős jövedelmet halmoztak fel. Elmondta azt is, azt szeretnék elérni, hogy ez a bevétel az önkormányzatokhoz folyjon be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását