2024. május 2. - Zsigmond

Visszatérnek a magyar művészek Shanghajba

A magyar kultúra első szervezett bemutatkozása Kínában olyan sikeres volt, hogy sok művészt újra meg akarnak hívni vendégszereplésre.
2008. július 8. kedd 23:12 - Hírextra
Hatalmas sikere volt többek között a magyar évad keretében Sanghajban fellépő Kocsis Zoltánnak, aki a Sanghaji Opera zenekarát vezényelte, a Budapesti Fesztiválzenekarnak, valamint Marton Éva operaénekes és Perényi Eszter hegedűművész mesterkurzusának.

A magyar zenészek teli koncerttermekben muzsikáltak, és bőséges volt a sajtóvisszhang is. "Kozmopolita kínai városról van szó, s a magyar művészek azzal tudnak ott föltűnni, ha nagyon jók" - jegyezte meg.

Sanghajban 2004-ben nyílt meg a magyar főkonzulátus, 2007 októbere óta dolgozik ott Hajba Judit mint oktatási és kulturális szakdiplomata. A főkonzulátussal és a városi hatóságokkal közösen a szakdiplomata indította el a 2008-as Hudec-évet. A 115 éve született, 50 éve elhunyt Hudec László (1893-1958), Sanghaj építésze volt. A város lakói a mai napig lelkesednek a magyar építészért - tulajdonképpen sanghajinak tartják.

Hudec az 1920-as és 30-as években dolgozott a kínai városban, és épületeivel meghatározta a város arculatát. Magyar identitástudata mindig is erős volt, sanghaji évei alatt folyamatosan tartotta a kapcsolatot budapesti családjával, tanáraival, a magyar építőművészeti folyóirat 1939-es és 1941-es száma pedig képeket közölt sanghaji épületeiről.

Sikerét annak is köszönhette, hogy önálló volt: nem tartozott sem francia sem brit koncessziós társasághoz, így a kínaiak megbíztak benne - jegyezte meg Hajba Judit.

A júniusi kiállítás-megnyitóra Sanghajba érkezett Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, s tárgyalásokat folytatott a magyar-kínai műemlékvédelemről, az együttműködésről a műemlékvédelmi oktatásban. A tervek szerint Hudec egyik épületét - az Amerikai Klubot vagy az építész egykori villáját - közösen felújítják és kulturális célra használják majd.

A Hudec-kiállítást a nyitva tartás két hete alatt négyezren keresték föl. A 18 millió lakosú metropolisz vezetése azt tervezi, hogy a Hudec Lászlóról szóló tárlatot bemutatják Sanghaj másik kerületében is.

Hajba Judit elmondta, hogy Sanghajban havonta többször műemlékvédelmi sétákat szerveznek azzal a térképpel, amely Feng Jü-csiang (Fang Yu Qiang) újságíró Hudec László épületeit ábrázoló fotóit tartalmazza, a szövege pedig kínai és angol nyelvű.

A Hudec-év keretében az ősszel a 20-as, 30-as évek dzsessz-zenéjét fölidéző esteket szerveznek az 1933 nevű kulturális központban, amelyet egy art deco stílusban épült régi vágóhídból alakítottak át.

A kínai magyar évad hozadéka még, hogy Sanghajban megnövekedett a magyarországi tanulmányi vízumot kérők száma, vagyis többen akarnak tanulni magyar egyetemeken, mint a korábbi években - tette hozzá a szakdiplomata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását