2024. április 30. - Katalin, Kitti

Müller Péter és Haláltánc az Olasz Intézetben

Müller Péter író, dramaturg A Boldog Lelkek Tánca címmel tart előadást hétfőn Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben, ahol ezt követően Haláltánc: A fekete pestis címmel rendeznek dzsesszkoncertet - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2007. szeptember 22. szombat 11:24 - Hírextra

A Kultúrhíd Fesztivál keretében megrendezett előadás alcíme: Gondolatok a szerelemről Dante és Beatrice szerelme tükrében. Müller Péter, a Szeretetkönyv című mű szerzője nem csupán előad, hanem beszélget is a nézőkkel. A rendezvényen szó lesz a szerelem és a halál összefüggéséről, s arról, hogy e két dolog képezi életünk legnagyobb misztériumát - közölte az intézet.

Ezt követően dzsesszkoncertetet tartanak, amelynek témája a XIV. században végigsöprő és egész Európát megtizedelő pestisjárvány. Becslések szerint a járványban körülbelül 30 millió ember halt meg, ez Európa akkori lakosságának 30-50 százalékát tette ki.

A Haláltánc: A fekete pestis című koncert ötlete Eugenio Colombo szaxofonistától ered. A partitúra Colombo és Giuppi Paone énekes munkája, amely közös improvizációra épül. A múltból ránk maradt szövegek segítségével mesélik el a zene nyelvén a szenvedést, a rémületet, a borzalmat.

A színpadon a közlemény szerint egy csoport zenész improvizáció segítségével eleveníti meg a középkorból ránk maradt gazdag képi és nyelvi örökséget, melyet a zenészek mögött kivetített ikonok, festmények, versrészletek (Boccaccio, Petrarca, Doge Andrea Dandolo művei) és egyéb írások, a túlélőktől származó vallomások illusztrálnak.

A koncerten közreműködik Giuppi Paone (ének, próza), Eugenio Colombo (szaxofon, fuvola), Achille Succi (szaxofon, klarinét), Giorgio Nottoli (elektronikus zene), és ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását