2024. április 26. - Ervin

Űzemben a legértékesebb eszköz

Üzembe helyezték a Miskolci Egyetem történetének eddigi legértékesebb kutatási eszközét, a kísérleti hengerállvány a campus Anyagtudományi Intézetében kapott helyet - tájékoztatta az MTI-t Roósz András, az intézet igazgatója kedden.
2008. július 8. kedd 19:37 - Hírextra
Az anyagtudományi intézet vezetője közölte: a képlékenyalakítási kutatások jövőbeni kiterjesztésének igényét elégíti ki az a kísérleti hengerállvány, amely korábban az ALCOA-KÖFÉM Kft-ben működött és felújításra szorult. Az úgynevezett VON-ROLL állványt a vállalat az Anyagtudományi Intézetnek adományozta.

Hozzátette: az eszköz napjaink technikai színvonalának megfelelő felújítása a Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központ (MeAKKK) koordinálásával valósult meg. A felújított hengerállvánnyal végzett teszthengerlések egyúttal az ALCOA által megfogalmazott kutatási feladatok megoldását is jelentik.

Roósz András emlékeztetett arra, hogy a Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központot (MeAKKK) a Miskolci Egyetemen alapították, amely 2001-től a Magyarországon működő mechatronikai és anyagtudományi jellegű alap- és alkalmazott kutatásokban érdekelt közép- és nagyvállalati kör tudományos háttérbázisa.

A MeAKKK az első 3 évben több mint 30 vállalat által támogatásként nyújtott összesen 250 millió forinttal és ugyancsak 250 millió forint költségvetési támogatással, a 2005-2007 közötti években 360 millió forint állami és 517 millió forint - zömében innovációs járulékból fizetett - vállalati támogatással gazdálkodott.

A MeAKKK keretében zajló anyagtudományi kutatásoknak a 270 éves múlttal rendelkező Műszaki Anyagtudományi Kar a szakmai gazdája. Ezen belül a fémes anyagok tulajdonságaival, azok módosításával - egyebek mellett a képlékeny alakítással - az Anyagtudományi Intézet foglalkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását