2024. április 27. - Zita

Elment a karikatúra matuzsáleme

Elhunyt Borisz Jefimov neves orosz rajzoló. A világ legidősebb karikaturistáját szerdára virradó éjszaka, néhány nappal 108. születésnapja után, Moszkvában érte a halál - jelentette az Eho Moszkvi rádió a művész családjára hivatkozva.
2008. október 1. szerda 13:57 - Hírextra
Jefimov 1900. szeptember 28-án, Kijevben született, s 1922-ben települt Moszkvába. Dolgozott a Roszta és később a TASZSZ hírügynökségek által kiadott úgynevezett Roszta ablakok és TASZSZ ablakok számára - a propagandaplakátok közül sokat a kor neves avantgárd alkotói jegyeztek.
Később Jefimov a Krokogyil című szatirikus hetilapnak, majd a Pravdának - a kommunista párt központi orgánumának - s végül az Izvesztyija című politikai napilapnak dolgozott.

A politikai karikatúra elismert mestere, s az úgynevezett "pozitív gúnyrajz" jelenség egyik megalapozója volt.

102 éves korában lett az Orosz Művészeti Akadémia karikatúra-művészeti részlegének vezetője, s az Izvesztyijánál tavaly, 107. születésnapja alkalmából kinevezték a lap vezető karikaturistájának.
Két Sztálin-díjjal tüntették ki, 1950-ben és 1951-ben, 1967-ben elnyerte a Szovjetunió Népművésze címet, s 1990-ben a Szocialista Munka Hőse kitüntetést, de egy volt kollégája, Alekszej Pjanov, a Krokogyil egykori főszerkesztője szerint Jefimov a Moszkva védelméért háborús kitüntetésére volt a legbüszkébb és azt mindig viselte is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását