2024. március 29. - Auguszta

Orbán szerint szerdán be lehet terjeszteni az áfacsökkentést

Orbán Viktor szerint a szerdai házbizottsági ülésen a parlamenti pártok képviselői megegyezhetnek arról, hogy az Országgyűlés elé kerüljön a Fidesz áfacsökkentési javaslatcsomagja. A Fidesz elnöke erről kedden beszélt Budapesten tartott sajtóértekezletén.
2008. július 8. kedd 17:18 - Hírextra
A Fidesz javaslatcsomagjában az üzemanyag, elsősorban a benzin jövedéki adójának csökkentését, az alapvető élelmiszerek, valamint a távfűtés áfatartalmának mérséklését szorgalmazza.

"Szerdán házbizottsági ülés van. Én azt gondolom, hogy ott van esély arra, hogy a házelnök asszony, a pártok frakcióvezetői megegyezzenek egymással" - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz keresi az együttműködést ellenzéki és kormánypárti pozícióra való tekintet nélkül minden parlamenti képviselővel. Együttműködést szeretnének a szocialistákkal is a kérdésben, annak dacára, hogy a javaslatot a kormány elutasította - hangsúlyozta a pártelnök.

A helyzet súlyos, és a világgazdaság híreiből látszik, hogy ez még rosszabb lesz - mondta Orbán Viktor.

A pártelnök július 2-án jelentette be, hogy a Fidesz törvényjavaslatot nyújtott be a benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére.

Az SZDSZ demagóg szavazatvásárlási akciónak minősítette a Fidesz javaslatát. Az MDF viszont egyetértett azzal, hogy csökkenteni kell az egyes alapvető élelmiszerek áfáját.

A kormány álláspontja szerint a Fidesz elképzelései tévedésen alapulnak, és megvalósíthatatlanok, mivel ezek az intézkedések növelnék a költségvetési hiányt.

A kormány szerint a Fidesz indítványai összesen 320 milliárd forintba kerülnének, míg a legnagyobb ellenzéki párt 54 milliárd forint költségvetési bevételkiesésről beszél.

A házbizottság szerdán dönt arról, lesz-e rendkívüli parlamenti ülés. A korábbi információk szerint csak az MSZP ellenzi egyértelműen a rendkívüli ülés összehívását.

Július 1-jén Navracsics Tibor, a Fidesz, és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője kezdeményezte a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását,a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendelet ügyében.

Egy nappal később Varga Mihály, a Fidesz alelnöke - Orbán Viktor pártvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján - azt mondta, hogy az áremelések hatását csökkentő indítványukról remélhetőleg minél hamarabb, egy rendkívüli parlamenti ülésén születhet döntés. Mindkét kezdeményezés téma lesz a szerdai rendkívüli házbizottsági ülésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását