2024. május 13. - Szervác, Imola

A tandíjemelésről is beszélgettek

Többek közt a kormány foglalkoztatáspolitikájáról, a tandíjemelésről, egy pénzügyőri akcióról, a súlyosan mozgássérültek üdüléséről, valamint a kórházi széfekről beszéltek a képviselők hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában a parlamentben.
2008. február 25. hétfő 20:06 - Hírextra

Czomba Sándor (Fidesz) azt mondta, a kormánynak nincs foglalkoztatáspolitikája. Mint kiemelte, a 90-es évek közepén volt Magyarországon akkora munkanélküliség, mint most, 2008-ban.

A képviselő elmondta, 2008. januárra 468 ezer regisztrált munkanélküli lett az országban, ez 100 ezer fővel több 2003-hoz képest. Mint mondta, az EU 27 tagországa közül a foglalkoztatási ráta alapján Magyarország a 25. helyen áll.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter válaszában azt emelte ki, hogy 2002-től a munkaerő-piaci folyamatok változásainak iránya kedvezőbb. Hozzátette: a foglalkoztatási ráta 56,2 százalékról 57,3 százalékra javult.

Hoffmann Rózsa (KDNP) arról kérdezte az oktatási államtitkárt, hogy vajon kidolgoztatott-e a kormány egy olyan koncepciót, mely "radikálisan megemelné" a tandíjat.

Arató Gergely oktatási államtitkár azt mondta, másfél éve sikeresen működik a felsőoktatási kerekasztal, ahol arról tanácskoznak, hogy milyen megoldásokat tartanak helyesnek a felsőoktatás fejlesztésében.

Az államtitkár közölte, a kormány a fejlesztési részhozzájárulás jelenlegi rendszerét támogatja, ezt tartja igazságosnak.

Hock Zoltán (MDF) arról beszélt, hogy február 14-én hajnalban, Kunszálláson, állig felfegyverzett pénzügyőrök törtek be egy helyi panzióban megszálltakra, 65 nőre, férfira és gyermekre.
Mint mondta, az "elszenvedők" félnek panaszt tenni. A pénzügyőrök először adócsalás gyanúja miatti intézkedésről beszéltek, majd azt mondták, hogy feketemunkásokat akartak lelepleznie a kommandósok - tette hozzá.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az ügy kapcsán elmondta: bejelentés érkezett, hogy a kunszállási panzió folyamatosan zárva tart, és ténylegesen zugszállásként, illegális munkásszállásként üzemeltetve jelentős adózás alól elvont jövedelemre tesz szert.

Tóth József (MSZP) arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány "Esély a pihenésre" címmel pályázatot írt ki a fogyatékossággal élők részére. Azonban a szóbeli tájékoztatás alapján gyakorlatban nem teszik lehetővé azt, hogy a súlyosan mozgáskorlátozottak igénybe vehessék az üdülési támogatást - tette hozzá.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ezt cáfolta, és azt mondta: a pályázat vonatkozik a súlyosan mozgáskorlátozottakra is.

Horváth Zsolt (Fidesz) arról beszélt, hogy a kórházaknak március 8-ig kell beszerelni a betegek szobáiban a kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket, amit véleménye szerint, a kórházak nem tudnak teljesíteni. Ha ezt az egészségügyi intézmény nem teljesíti határidőre, akkor felfüggesztik a működési jogát - jegyezte meg.

Kincses Gyula egészségügyi államtitkár közölte: a betegek biztonsága nem kizárólag a gyógyítás biztonsága, hanem a kórházban való tartózkodás közben a betegekhez tartozó tárgyak védelme is. Ha egy intézményben, nem a saját hibájából, késik a megvalósítás, akkor a tisztiorvosi hivatal ésszerű határidőn belül semmilyen büntetéssel nem él - válaszolt az államtitkár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását