2024. április 26. - Ervin

John Mayall Magyarországon

A Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán koncertezik vasárnap Bluesbreakers nevű együttesével John Mayall, aki a hatvanas évek elejétől a fehér blues legnagyobb egyéniségévé vált. Számos koncertje volt már Magyarországon
2008. július 8. kedd 14:18 - Hírextra
Akadt olyan esztendő, amikor Budapesten kívül vidéki közönség előtt is fellépett (például Tatabányán). A Petőfi Csarnokban sem most játszik először. Magyar közönség előtt először 1985-ben a Kisstadionban játszott.

A Bluesbreakers évtizedek óta létező és gyakran változó összetételű formáció. Játszott Mayall oldalán Eric Clapton, Mick Taylor (Rolling Stones), Peter Green (Fleetwood Mac), Jack Bruce, Dick Heckstall-Smith (Colosseum), Graham Bond, Aynsley Dunbar és még nagyon sokan.

Mayall jelenlegi együttesének tagjai amerikaiak, évek óta dolgozik velük: Buddy Whittington szólógitáron játszik, Hank van Sickle basszusgitáros, Joe Yuele dobos. Maga Mayall billentyűs hangszereken, szájharmonikán játszik, gitározik és énekel. Ugyanebben az összeállításban játszott a Bluesbreakers tavaly júliusban a pilisszántói Sziklaszínházban.

John Mayall 1933 novemberében született. A harmincas éveinek elején kezdett komolyan zenével foglalkozni, noha gyermekkorától hallgatta gitáros apja jazzlemez-gyűjteményét. A koreai háborúból visszatérve kezdett komolyabban foglalkozni a zenével.

Kezdetektől rendszeresen fedezett fel fiatal tehetségeket, zenekarában megtanította őket a szakma minden fortélyára, majd amikor eljött az ideje, nemcsak elengedte őket, hanem még segítette is önálló próbálkozásukat.

Pályája több mint negyven esztendejében közel hatvan sorlemezt készített, s számos válogatás jelent meg tőle. Legelső albuma az 1965-ös John Mayall Plays John Mayall volt, a legutóbbi, az In The Palace of The King tavaly jelent meg.

A koncert fél nyolckor kezdődik. Rendszerint két órát játszanak, de ha a hangulat olyan, előfordul, hogy magával ragadja a zene, s 3 órásra sikerül a fellépés - tavaly is jócskán túlteljesített.

A koncertet szervező Live Nation Hungary tájékoztatása szerint Mayall és csapata mindig busszal utazik koncertről koncertre. Általában a csendesebb szálláshelyeket kedvelik. Egyikük sem dohányzik, szívesen megkóstolják a helyi specialitásokat, semmilyen extra kérésük nem volt a menü összeállításánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását