2024. április 24. - György

Hiller orosz kultúrát hoz

Kiállításokról, értelmiségi párbeszédről és oroszországi magyar filmhétről állapodott meg keddi tárgyalásain Hiller István magyar és Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszter Budapesten.
2008. november 18. kedd 18:31 - Hírextra
A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Hiller István elmondta, hogy a jövő év első felében a Sárospataki párbeszédnek elnevezett folyamat keretében magyar és orosz értelmiségiek folytatnak kerekasztal-megbeszéléseket a kultúra és a gazdaság, a kultúra és az állam viszonyáról, illetve a kultúra finanszírozásának kérdéseiről.

Az ebben az időszakban a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezendő, Szkíták kincsei című kiállításra Oroszországból is érkeznek nagy értékű tárgyak. Magyarország a régi mesterek itt feltalálható remekműveiből állít össze Oroszországban bemutatandó tárlatot, majd 2010-ben az impresszionisták Oroszországban őrzött, világviszonylatban is kiemelkedő alkotásaiból fogad kiállítást a Szépművészeti Múzeum.

Jövőre Oroszországban magyar filmhetet rendeznek, amely nemcsak a fiatal magyar rendezők alkotásaiból ad körképet, hanem lehetőséget biztosít a magyar filmiparról, a befektetési lehetőségekről folytatandó párbeszédre is.

Hiller István orosz partneréről azt mondta: "jó és nehéz vele tárgyalni", ugyanis "a két ország kulturális viszonyait meghatározó témákban határozott véleményt képvisel". Dicsérte ismereteinek mélységét, alaposságát is.

Alekszandr Avgyejev az MTI kérdésére ezekről a "meghatározó témákról" szólva úgy fogalmazott: lényegében másodlagos, de nagyon fontos technikai kérdésekről van szó, amelyek a műkincsek biztosítását, biztonságát, immunitását, fizikai megőrzését érintik.

Ezzel kapcsolatban a magyar miniszter utalt arra, hogy a kiállításokon bemutatandó orosz kultúrkincsekre a Magyar Köztársaság állami garanciát, a kormány száz százalékos értékgaranciát vállal. A magyar fél vállalja továbbá, hogy amíg ezek a kincsek Magyarországon lesznek, senki semmiféle követeléssel nem léphet fel velük kapcsolatban.

Az MTI további kérdésére, hogy szerepelt-e a tárgyalások napirendjén a II. világháború után Oroszországba került magyar műkincsek kérdése, Alekszej Avgyejev diplomatikusan úgy válaszolt: gyümölcsözően tárgyaltak minden, a kulturális egyezményeket és együttműködést érintő kérdésről.

Hiller István azt hangoztatta, hogy a magyar-orosz kapcsolatok egészében fontos szerepe van a kultúrának, és azt a két kormány is így látja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását