2024. április 16. - Csongor

Hibrid csodajármű

Egyedülálló repülőszerkezetet terveztek urali tudósok: a repülőgép, a léghajó és a légpárnás tengerjáró hajó hibridjét.
2008. július 8. kedd 17:51 - Hírextra
A Moszkovszkij Komszomolec (MK) című bulvárlap keddi híre szerint a hatalmas gép alkalmas lesz arra, hogy terhét a levegőben lebegve vegye fel vagy rakodja ki, nincs szüksége kiépített leszálló- vagy kikötőhelyre - akár egy mocsáron vagy egy folyón is landolhat -, haladása pedig független a széljárásoktól.

A repülő kétéltűt - képességeinek rövidítéséből - BARSZ-nak keresztelték el. A modelljéről készült fénykép szerint a szerkezet a pilótafülke felől, valamint a szárny- és farokvégeken egy hagyományos repülőgép vonásait viseli, hatalmas, merev törzse azonban buborék, vagy inkább lefelé fordított serpenyő formájú.

Lebegését héliummal biztosítják (a levegőnél könnyebb gázt a buborék formájú törzs rekeszeibe pumpálják bele), teheremelő képességét és óránként 300 kilométeres haladási sebességét pedig nagy teljesítményű hajtóműveknek köszönheti.

A rakomány súlya az 500 tonnát is elérheti. A tervező, Alekszandr Filimonov szerint a kétéltű lehetővé teszi, hogy a nehezen megközelíthető, repülőtéri létesítményeket nélkülöző északi körzetekbe is jelentős rakományt és utasokat juttassanak el. Filimonov azt állítja, a gép megvalósítására máris egész sor orosz és francia cég jelentkezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását