2024. május 2. - Zsigmond

Mocse előkelőség sírjára bukkantak

Mocse előkelőség végső nyughelye lehetett az a sír, amelyet Peru északi részén fedeztek fel: a jó állapotban fennmaradt emberi maradványok mellett ékszerekre és kerámiatárgyakra bukkantak a régészek.
2008. július 7. hétfő 15:38 - Hírextra
A szakemberek szerint a lelet új megvilágításba helyezheti a mocse-indiánok ősi civilizációját. A prekolumbián mocse-civilizáció, amely építészetéről, öntözőrendszeréről és kerámiáiról híres, Kr. u. 100 és 800 között virágzott a mai Peru északi részén.

A sírt a Limától 670 kilométernyire lévő Ucupéban fedezték fel. A leletnek a régió egyéb, a mocse-civilizációhoz tartozó fontos emlékéhez, így a híres "Sipán ura" sírjához is lehet köze (A Kr. u. 200-ből származó temetkezést 1988-ban fedezték fel) - közölte Bruno Alva, az ásatás társvezetője.

Bruno Alva szerint a sírban egy személy maradványaira bukkantak: az illető rézből készült, aranyozott halotti maszkot visel. A közelben a régészek egy fiatalember, valamint állatok, feltehetően lámák, vagy alpakák földi maradványaira bukkantak.

 A leletek között rézből készült aranyozott koronák, fülbevalók, orrkarikák, valamint ezüst- és kerámia-, valamint tengeri kagylókból fűzött nyakláncokra bukkantak.

Walter Alva régész szerint, akinek a nevéhez a "Sipán ura" sírjának a felfedezése fűződik, s nem mellesleg a feltárást irányító Bruno Alva apja, egy mocse előkelőséget helyeztek itt végső nyugovóra.

"Az olyan leletek, mint az arany jogar és a koronák, a társadalmi hierarchia legmagasabb fokán lévő egyénre utalnak" - emelte ki Walter Alva, hozzátéve, hogy az előkerült tárgyak igazi mestermunkák.

A kutatócsoport, amelynek kanadai és egyesült államokbeli régészek, valamint húsz helyi munkás a tagja, júniusban kezdte az ásatást. A feltárások egy részét július végéig befejezik, a teljes munka a szakemberek reményei szerint pedig decemberben ér véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását