2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Amerikában divat a depresszió?

Az Egyesült Államokban élő fiataloknak háromszor nagyobb valószínűséggel írnak fel antidepresszánsokat és stimulálószereket, valamint kétszer nagyobb eséllyel kapnak pszichózis elleni szereket, mint európai társaik Németországban és Hollandiában.
2008. szeptember 27. szombat 13:30 - Hírextra
A gyerekek és tizenévesek hiperaktivitásának, figyelemzavarának és bipolárs rendellenességének kezelésére alkalmazott antidepresszánsok és stimulálószerek használata éles vitát váltott ki szakemberek körében az elmúlt években.

Támogatói hatásos segítségnek tartják ezeket a pszichotrop szereket olyan állapotok kezelésében, melyek korábban aluldiagnosztizáltak voltak. Kritikusai úgy vélik, túlságosan széles körben alkalmazzák e gyógyszereket, olyan viselkedési problémák esetében is, amelyeket enyhébb terápiás módszerekkel is lehetne kezelni.

600 ezer 19 év alatti fiatal adatait összegzi a jelentés, ezzel az egyik legszigorúbb összehasonlítás arra, hogyan alkalmazzák különböző országokban ezeket a gyógyszereket.

A tanulmány szerint 2000-ben a gyerekek hét százaléka kapott valamilyen pszichotrop szert az Egyesült Államokban, míg 2,9 illetve 2,0 százaléka Hollandiában illetve Németországban.
Az öt és kilenc év közötti amerikai gyerekek közül minden 12. szedett ilyen szert, ami négyszerese az európai aránynak. Julie Zito kutatásvezető, a Maryland-i Egyetem farmakológusa elmondta, hogy a pszichotrop szerek használata az adatgyűjtés óta még növekedhetett az Egyesült Államokban.

Az eltérés okait keresve a tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az Egyesült Államokban engedélyezett a gyógyszerek közvetlen, fogyasztók számára történő reklámja, míg Európában tiltják ezt. A kulturális különbségek szintén szerepet játszhatnak, az Egyesült Államokban tapasztalható "individualista és aktivista orvoslási szemléletre" utal Zito. Ugyancsak eltér az Atlanti-óceán két partján a viselkedési zavarok meghatározása és osztályozása.

További különbség, hogy ki adhatja a szert: az Egyesült Államokban több az egy főre jutó pszichiáter, ez befolyásolhatja a gyógyszerrendelési szokásokat - vélik a tanulmány szerzői. Az egészségügyi rendszer előírásai, támogatási szabályai is fontos tényezőnek számítanak.
Az amfetaminokat és más stimulálószereket igen ritkán írják fel gyerekeknek Nyugat-Európában. Franciaországban például éppen betiltották a vizsgált időszakban (1999-2000).

A jelentés a Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health című orvosi szaklap online változatában is megjelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását