2024. április 25. - Márk

Magyarok Dubrovnikban

A magyar művészek közül a Debreceni Csokonai Színház, Boldoczki Gábor trombitaművész és Danijel Detoni zongoraművész - akinek az édesanyja magyar és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott - szerepel az 59. Dubrovniki Nyári Játékokon,
2008. július 7. hétfő 21:29 - Hírextra
A fesztivál augusztus végéig tart az ódon falakkal körülvett adriai városban. Nagyon várják Boldoczki Gábor föllépését, aki a világ egyik legjobb trombitaművésze. Ezt már bizonyította Dubrovnikban is, mert az elmúlt öt év alatt most harmadszor hívták meg - mondta el az MTI-nek Ana Tomic, a játékok programkordinátora.

Ezúttal a Sinfonia Varsovia kamarazenekarral és Albrecht Mayer oboaművésszel együtt muzsikál július 22-én. Boldoczki Gábor 1976-ban született Szegeden, már 14 évesen zenei versenyt nyert, később megkapta a 3. nemzetközi Maurice André trombitaverseny fődíját. 2004-ben meghívták a Salzburgi Fesztiválra, hogy játssza el Michael Haydn trombitaversenyét.

A Dubrovniki Nyári Játékoknak nagy híre van külföldön, ott a zenei eseményekre kíváncsiak, míg Horvátországban és a fesztivál helyszínén különösen népszerűek a színházi előadások - tette hozzá Ana Tomic.

A Debreceni Csokonai Színház társulata Vidnyánszky Attila igazgató-rendező vezetésével Marin Drzic Dundo Maroje (Maroje bácsi) című komédiáját adja elő augusztus 6-án az óvárosi katedrális előtti téren.

Idén ünneplik Horvátország-szerte Marin Drzic (1508-1567) dubrovniki reneszánsz író, drámaíró születésének 500. évfordulóját, és a debreceni színház vendégjátéka lesz az egyetlen külföldi Dundo Maroje-előadás Dubrovnikban.

Danijel Detoni ifjú zongoraművész Bruno Bjelinski (1909-1992), a Triesztben született és Zágrábban élt zeneszerző 1957-ben komponált Szerenád trombitára, zongorára és vonósokra című művét adja elő Vedran Kocelj trombitaművész és a Dubrovniki Szimfonikus Zenekar közreműködésével augusztus 4-én.

A dubrovniki fesztivál közönsége hallhatja többek között Shlomo Mintz hegedűjátékát, Gidon Kremert és a Camerata Baltica együttest, valamint a Szentpétervári Kamarazenekart. Fellép Ramón Vargas kubai operaénekes - akit a magyarok a Veszprémi Ünnepi Játékokról ismerhetnek - és Inva Mulla neves albán operaénekesnő.

Bozo Biskupic horvát kulturális miniszter meghívta a Dubrovniki Nyári Játékok megnyitójára magyar kollegáját, Hiller Istvánt, aki megerősítette, hogy csütörtökön este ott lesz a ceremónián. A két miniszter szívélyes, jó kapcsolatban van egymással, s a dubrovniki találkozón előkészítik a következő három évre szóló munkaprogramot, amelyet a szeptember 4-i közös, horvát-magyar kormányülésen írnak alá.

A tárgyaláson szó lesz arról is, hogy Horvátország miként kapcsolódjon be a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programba - mondta el az MTI-nek Jósvai Lídia magyar kulturális szakdiplomata Zágrábból.

Hiller István találkozni fog Dubravka Suicával, Dubrovnik polgármesterével és tárgyal Ivica Prlenderrel, a fesztivál igazgatójával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását