2024. április 28. - Valéria

Lépni kell!

Az oktatási tárca tervei szerint három éven belül a matematika mellett még egy természettudományi tárgyból is kötelező lesz az érettségi. És növelik a mérnök karokon a felvételi keretszámot. Nincs ugyanis elegendő mérnök. A hazai vállalatoknál fele annyi
2008. július 7. hétfő 07:37 - Hírextra
Piroska László szoftverfejlesztő mérnök egy automata sebességváltó vezérlőjét teszteli. Azt mondja, elégedett a munkájával, de egy jó külföldi ajánlaton elgondolkodna: "Megnézném, hogy mennyit fizetnének és kiszámolnám, hogy a külföldi munkavállalással mennyi plusz költségem lenne."

A magyar műszaki diplomások közül manapság egyre többen osztanak-szoroznak, és végül sokan külföldön vállalnak munkát.

A Bosch magyarországi gyáraiban 600 mérnök dolgozik jelenleg. De háromszázzal több kellene. Thomas E. Beer ügyvezető igazgató azt mondta, nálunk a kezdő fizetés bruttó 300 ezer forint, és ez néhány éven belül meg is duplázódhat.

Ez fizetés azonban még mindig sokkal kevesebb, mint Nyugat-Európában. De nem csak emiatt kevesebb a mérnök. "Egyre alacsonyabb a mérnöki szakmáknak a társadalmi elismertsége, és egyre nehezebben tudjuk a fiatalokat a müszaki pályákra, a müszaki egyetemek felé terelni" - mondta
Szőllőssy Gábor, a Magyar Mérnöki Kamara főtitkára.

Pedig jól képzett műszaki diplomások hiányában a multicégek is máshová költözhetnek. A szaktárca most több intézkedést is tervez, hogy növeljék a mérnökök számát. "Biztos, hogy az első lépés a felvételi keretszámoknak a növelése. Ez három éve elindult, és mind a mérnök, mind az informatikusok, mind a matematikus területen folytatódik" - közölte Szövényi Zsolt, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője.

Tervezik azt is, hogy három éven belül a matematikán kivül egy másik természettudományos tárgyból is kötelező lesz érettségizni.
Forrás: Híradó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását