2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bírálják a berlini viasztárlatot

Noha még nem született meg a végső döntés arról, hogy mi legyen Adolf Hitler "lefejezett" viaszfigurájának további sorsa, hétfőn felerősödtek a berlini Tussaud-panoptikum tulajdonosát, a Merlin Entertainments csoportot bíráló hangok.
2008. július 7. hétfő 16:50 - Hírextra
Madame Tussaud panoptikuma szombaton délelőtt nyílt meg a német fővárosban, a múzeum második látogatója azonban a fasizmus és személy szerint Adolf Hitler elleni tiltakozásul egyszerűen letépte a náci diktátor viaszfigurájának fejét. A viaszbábuban jelentős anyagi kár keletkezett, s azt azonnal elszállították.

Közben ismételten bírálta a Hitler viaszfigurájának panoptikumi bemutatásával kapcsolatos döntést a Németországi Zsidók Központi Tanácsa. Stephan Kramer, a szervezet főtitkára nyilatkozatban hangsúlyozta: a tanács jobban szeretné, ha a náci vezér nem kerülne vissza a panoptikumba.

Hasonlóan vélekedett a berlini szenátus kulturális felelőse is. André Schmitz szintén annak a nézetnek adott hangot, hogy a Hitler-figura ne kerüljön vissza a kiállításra. A szenátor ízléstelenségnek nevezte, hogy a viaszfigurát egy olyan városban mutatják be, ahol Hitler annak idején elhatározta a zsidók tömeges kiirtását.

A diktátor elhelyezése elleni tiltakozások már a múzeum megnyitása előtt is magasra csaptak. A Merlin Entertainments azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a 75 viaszfigura között - a történelem részeként - Adolf Hitler is ott legyen, ugyanakkor megtiltották a viaszbábu megérintését, illetve fényképezését. A többi 74 kiállított "híresség" ezzel szemben szabadon simogatható és fényképezhető.

A biztonsági személyzet mindennek ellenére nem tudta megakadályozni a megnyitót követő percekben a viaszdiktátor ellen elkövetett "merényletet".

A 41 éves berlini Frank L. - akit azonnal őrizetbe vettek - közölte, hogy tettével a háború és a fasizmus ellen kívánt tiltakozni. Egy hétfői nyilatkozatban ugyanakkor már azt hangoztatta, hogy a "lefejezést" egy kocsmában barátaival kötött fogadásból hajtotta végre, s még egyszer nem követné el.

Egyelőre azonban nem világos, hogy lenne-e módja rá, a Merlin Entertainments ugyanis hétfő délutánig még nem nyilatkozott arról, vajon Hitlert - fejével együtt - visszahelyezik-e a panoptikumba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását