2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A magyar kultúrpolitikáról

A magyar kultúrpolitika szerepéről, a Haydn-év programjairól, valamint a New York-i magyar évad eseményeiről is szó volt a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak, illetve az oktatási és kulturális szakdiplomatáknak rendezett éves értekezleten h
2008. július 7. hétfő 18:27 - Hírextra
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke szerint "a társadalom az adott viszonyok között kevésbé kultúrapárti, a tömegkommunikáció, az iskolák kifelé mennek a kultúrából".

 Harsányi László azt firtatta, ebben a helyzetben van-e valami különös, változó, reflektáló, értéktartó szerepe a kultúrpolitikának. Mint erre a választ megfogalmazta, lenne, de a kulturális alap egyrészt csökkenő bevétele folytán képtelen finanszírozni az új szerepet, másrészt erős horgonyok kötik a tradicionális kulturális intézményekhez.

A kulturális szereplők nem mindig ismerik fel érdekeiket, ha pedig mégis, akkor nem kommunikálják hatékonyan - vélekedett az NKA elnöke.

Kitért arra, hogy 2009-ben Haydn-év, 2010-ben Erkel-emlékév lesz, míg 2011-ben Liszt Ferencre emlékezünk. Harsányi László az utóbbi két jubileumi esztendő kapcsán felvetette, hogy nem egyes évadokban kellene gondolkodni, hanem érdemes volna a két év alatt Erkel és Liszt évszázadáról beszélni, hiszen a XIX. század két "csodálatos korszakot" is magába foglalt, a reformkort és a kiegyezés korát.

Erdődy Orsolya, a HungaroFest Kht. KLASSZ programirodájának vezetője a január 1-jén kezdődő Haydn-év programjait ismertette.

A jubileumi év célja a szerző életművének lehető legteljesebb bemutatása és népszerűsítése, továbbá a magyar művelődéstörténettel való kapcsolatának megvilágítása - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy megalakult a Haydn Tanácsadó Testület és kialakították a jubileumi év programstruktúráját is.

Kiemelte, hogy a hagyományos, komolyzenei programok mellett a fiatalokat megszólító rendezvényeket is szeretnének szervezni, de a programok között említett egyebek mellett tudományos konferenciát, kiállításokat, műveltségi vetélkedőt, köztéri koncerteket és nyári kurzusokat is.

Erdődy Orsolya tájékoztatása szerint május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján több helyen felcsendül majd a Teremtés oratórium és 12 órás Haydn-maratont rendeznek, a Zeneakadémia pedig nyílt napot tart.

A külföldi magyar kulturális intézetek képviselőit megszólítva elmondta, hogy a KLASSZ programiroda egy pályázatot ír ki számukra 10 millió forint értékben. A projekthez, melyet október 15-ig kell beadni, lehetőleg az adott országban kell partnert keresni, együtt kell működni a helyi fesztiválokkal, koncerttermekkel, valamint az ország híres zenészeivel.

Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója a 2009. január 24-én induló, "Extremely Hungary" elnevezésű New York-i magyar évadról beszélt.

Az igazgató néhány programot kiemelve megemlítette egyebek mellett a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét a Carnegie Hallban, a Zsolnay-kiállítást a The Forbes galériában, Kurtág György vonósnégyes kurzusát, valamint Palya Bea koncertjét. Hozzáfűzte, hogy a PEN-fesztivál április 27. és május 3. között a magyar irodalomra fókuszál majd.

Orsós László Jakab beszámolt arról is, hogy a programok mellett három saját projekttel is jelentkeznek az évad keretében: Forgács Péter egy filmet készít az Amerikába vándorolt magyarokról, Földre szállt operabál címmel egy a magyar operáról szóló egész estés happeninget szerveznek, továbbá Fire and Fire címmel a magyar cigány és az amerikai fekete zenét mutatják be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását