2024. április 20. - Tivadar

100 éve született

Énekes, szaxofonos, dalszerző és színész volt Louis Jordan, aki száz éve született. Meghatározó művésze volt a bluesnak, de a jazz és a rhythm and blues is legjobbjai között tartotta számon.
2008. július 7. hétfő 12:06 - Hírextra
Jimmy Rushing és T-Bone Walker követőjének vallotta magát, rá viszont zenészek tucatjai néztek fel, többek között Ornette Coleman és Jack DeJohnette, a jazz, Nina Simone, a rhythm and blues, Bo Diddley és B. B. King ,a blues kiválóságai vagy Bill Haley, a rock and roll egyik királya.

Brinkleyben (Arkansas) született 1908. július 8-án. Apja zenetanár, zenekarvezető volt a városban, ő maga foglalkozott a tehetséges fiúval, aki a klarinéttal és a zongorával kezdett barátkozni, később azonban a szaxofon lett az első számú hangszere. Olykor a Rabbit Foot Minstrels társulattal zenélt és táncolt, majd a Bob Alexander's Harmony Kings együttessel Philadelphiában és New Yorban lépett fel.

Itt Chick Webb jazzdobos zenekarában játszott a híres Savoy Ballroomban.
Első saját zenekarát, az Elks Rendez Vous Bandet 1938-ban alakította, amely később Tympany Five néven vált ismertté. Még abban az évben a Decca cég készített felvételt a bandával.

Az együttes számai közül népszerű lett és számos feldolgozást ért meg a Let The Good Times roll, a Caldonia és a Choo, Choo, Ch' Boogie. Amikor a harmincas években New Yorkba került, kísérhette Ida Coxot, Bessie Smitht és Ma Raineyt, a múlt század legkiválóbb blues énekesnőit. Játszott Ella Fitzgerald és Louis Armstrong együtteseiben, lemezeiken is szerepelt. Louis Jordan a kitűnő színpadi művész, showman volt, jó humorral körítve adta elő zenéjét.

A negyvenes évek elejétől sorra jelentek meg jobbnál jobb lemezei, kezdve az I,m Gonna Move to The Outskirts of Townnal, a Caldoniával, s folytatva más kitűnő albumokkal.

Dalait feldolgozta Ray Charles, Bill Haley, Little Richard, Chuck Berry és sok más zenész a legkülönbözőbb műfajokból. Hatása ezzel együtt tehetségéhez viszonyítva mérsékeltebb volt az ötvenes évek zenei világára.

A negyvenes években a filmet is kipróbálta: az 1946-os Caldonia és a Look Out Sister című filmekben lehetett látni.

A hatvanas évekre megromlott egészségi állapota, szívesebben muzsikált kisegyüttesekben, például Ray Charlesszal, Johnny Otisszal. Egyik utolsó felvételén Wallace Davenport trombitás oldalán a Sweet Georgie Brownt játszotta. A 40-es és 60-es években számos dala került az amerikai rhythm and blues lista élére.

A hetvenes években már hónapokat kellett kihagynia betegsége miatt, s 1975. február 4-én szívroham végzett a wurlitzerek királyával (King of Jukeboxes), ahogy rendszeresen nevezték.
Halála után nagyon sok lemeze jelent meg. B. B. King egy egész albumot állított össze dalaiból.

 Éppen húsz évvel halála után újra megjelent a Caldonia, 2003-ban pedig két híres koncertlemeze, a Jumpin, Jivin and Jubilee és az On The Sunny Side of The Street. Ebben az évben Roc Doc: Louis Jordan on Mercury 1956-1957 címmel adtak ki egy emléklemezt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását