2024. április 28. - Valéria

Thai-kambodzsai templomvita

Ismét fellángolt az évszázados thai-kambodzsai vita a Preah Vihear templom körül, ezúttal azonban komoly belpolitikai vihart okozott magán Thaiföldön.
2008. július 6. vasárnap 13:30 - Hírextra

A 11. században khmerek által épített hindu szentély pontosan a két ország határán, egy hegy tetején helyezkedik el. Bár a templomot a Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, szomszédja változatlanul igényt tart rá. A helyzetet bonyolítja, hogy maga a templom gyakorlatilag csak a thai oldalról közelíthető meg.

Az újabb feszültség akkor keletkezett, amikor júniusban a thai kormány bejelentette: támogatja Kambodzsa törekvését a templomnak az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kultúrális Szervezete (UNESCO) Világörökség Listájára történő felvételére. Másnap Noppadon Pattama thai külügyminiszter bemutatta a két kormány megegyezésén alapuló térképet, amely szerint a templom és a hozzá tartozó 4,6 négyzetkilométernyi terület egy része a kambodzsai oldalon helyezkedik el.
Az ellenzéki Demokrata Párt, valamint több polgári szervezet azonnal tiltakozott és azzal vádolta a kormányt, hogy az átadta a Thaiföldet megillető templomot Kambodzsának, megsértve ezzel a királyság területi integritását. A parlament által végül elutasított bizalmatlansági indítvány egyik kiemelt pontja szintén a templomügy volt.

Időközben a Közigazgatási Bíróság kötelezte az ország vezetését az új térkép jóváhagyásának felfüggesztésére. Mintegy 300 politikus, tudós és művész a maga részéről pedig peticiót nyújtott be az UNESCO-hoz, amelynek világörökség bizottsága jelenleg ülésezik a kanadai Montréalban, azt követelve, hogy a bizottság halassza el a kambodzsai pályázat megtárgyalását.
A kambodzsai hatóságok a napokban lezárták a templom közelében lévő határátkelőt, attól tartva, hogy thai tüntetők kárt tehetnek az ősi templomban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását