2024. április 29. - Péter

Kelta ünnep Somogy mellett

Kelta ünnepet tartottak szombaton a Sopron melletti Várhelyen, azon a területen, ahová 2500 évvel ezelőtt a kelták letelepedtek. Egy napra visszatértek a régen eltűnt druidák, harcosok és vadászok is - a sírleletek alapján rekonstruálva.
2008. július 6. vasárnap 07:00 - Hírextra
A programmal Sopron és a környék gazdag múltjára, a soproni hegység természeti értékeire szeretnénk ráirányítani a figyelmet - mondta Taschner Tamás, a szervező Soproni-Hegység Natúrpark Egyesület koordinátora az MTI-nek.

Harcosok, vadászok, druidák népesítették be az egykori földvár és a turistáknak pihenőül szolgáló rekonstruált keltaház környezetét. Az érdeklődők Gömöri János régész jóvoltából időutazáson vehettek részt.

A szakember az MTI-nek elmondta: az indoeurópai nyelvet beszélők egy csoportja az időszámítás előtt V. században jelent meg a vidéken és az I. századig, a római hódításig élt azon a tájon. Érdekesség, hogy Sopron római kori városelődjének neve Scarbantia is kelta eredetű.

Gömöri János szólt arról, hogy a soproni Bécsi dombon és a Jereván lakótelepen kelta sírok kerültek elő. A sírokba tárgyakat, sőt ételt, italt is helyeztek, mert a halál utáni életet az e világi mintájára képzelték el.

A sírleletek tájékoztatást adnak a kelta kézművesség fejlettségéről. A kardok pengéjét és hüvelyét díszítették, a viselethez tartozó bronz ékszereket, üvegpaszta, borostyán és zománc berakásokkal ékítették.

A fémművesség mellett kiemelkedő a kelta korongolt edények technikai színvonala, formáinak, mintázatának szépsége - hangoztatta a szakember. Sopronban egyébként egy kelta fazekas telepet is feltártak a Jereván lakótelep építésekor - jegyezte meg a Gömöri János.

Várhelyen a kelták emlékét a földsáncok újjáépítése és a korabeli kelta típusú cserepek őrzik.

A programot egyebek mellett ír tánc, kelta koncert színesítette. Kelta receptek alapján készült finomságokat kínáltak és a gyermekeket arcfestéssel, ékszerkészítéssel szórakoztatták.

A kelta ünnep az idén bekerült a Soproni Ünnepi Hetek hivatalos programjába. A rendezvényre mintegy 800 ezer forintot költenek, az eseményt az önkormányzat 350 ezer forinttal támogatta - közölte Taschner Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását