2024. április 25. - Márk

Egyházi diktatórizmus?

Magát Venezuelai Reformált Katolikus Egyháznak nevezi (CCRV) az az új vallási közösség, amely támogatja Hugo Chávez elnök "bolivári szocializmus" eszméit. Ezekben ugyanis a szegények megsegítésének evangéliumi célkitűzését látják.
2008. július 6. vasárnap 12:22 - Hírextra

A CCRV-t a kanadai illetőségű Leonard Marin Saavedra, a latin-amerikai anglikán egyház prímása és Jon Jen Siu García püspök, a nyugat-venezuelai Zulia tartományban fekvő Ojeda város Szent Luca katolikus egyházközség vezetője irányítja. A közösség egy évvel ezelőtt jött létre a hagyományos római katolikus egyház ellensúlyozására, katolikus, anglikán és lutheránus papokból, akik elfogadták egy "erősen bolivári szellemű", az amerikai "birodalom ellen" fellépő új egyház megteremtésének igényét. Így kerül vallási köntös Simón Bolivárra, a dél-amerikai függetlenség atyjára abban az országban, ahol a 27 millió lakos kétharmada gyakorló katolikusnak vallja magát.

"Igyekszünk a leghátrányosabb helyzetű társadalmi osztályokra figyelni, ahogyan azt Hugo Chávez elnök teszi" - jelentette ki Leonardo Marin Saavedra.

Ellentétben a katolikus egyházzal, az új közösség nem ítéli el a homoszexualitást, engedélyezi a válást házasságtörés esetén és papjai választhatnak, hogy vállalják-e a nőtlenséget vagy sem.
A venezuelai püspöki konferencia keményen elítélte a születű új egyházat, vezetőit "bűnözőknek" nyilvánította, a hozzá tartozó katolikusokat pedig kiközösítette.

Roberto Luckert, a püspöki konferencia alelnöke szerint a csoport a kormány támogatásával igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy a venezuelai egyház megosztott. "A Reformált Egyház vezetői eléggé el nem ítélhető módon feladták szolgálatukat a nőkért, elhagyták hivatalos posztjukat és ebben az a legsúlyosabb, hogy mindezt a kormány finanszírozza" - mondta Luckert.

Jon Jen Siu García püspök ezzel szemben azzal vágott vissza, hogy papjaik valamennyien elvégezték szemináriumi tanulmányaikat, és most készek "felszabadítani az embereket a kapitalista értékek alól".

Jorge Urosa bíboros, Caracas érseke szerint a Reformált Egyház nem tekintheti magát egyháznak, mert a létrehozásában részt vevő katolikus papok szakadárok, és mint olyanokat, kiközösítették őket. "Egyetlen egyház létezik és egyetlen hit, Jézus Krisztusé, amelyet a Katolikus Anyaszentegyház közvetít". Hasonlóan vélekedett Pedro Freites, a vatikáni Collegium Venezuelanum igazgatója: "Sem ez a kormány, sem más rezsim nem fogja megosztani a katolikus egyházat" - szögezte le.

Hugo Chávez 1999-es hatalomra jutása óta állandó konfliktusban van országa katolikus egyházával. Azzal vádolja a venezuelai főpapságot, hogy hátat fordított a szegényeknek és az "oligarchia" oldalára állt, amely kormánya megdöntésén munkálkodik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását