2024. május 5. - Györgyi

"Arab" származású halott

Egy dániai vaskori temetkezésben fellelt, "arab" eredetű génekkel rendelkező férfi DNS-vizsgálata arra enged következtetni, hogy kétezer évvel ezelőtt a skandináv ország lakossága sokkal heterogénebb volt, mint napjainkban.
2008. július 6. vasárnap 12:15 - Hírextra

A kutatás során Dánia keleti részében fellelt két I-IV. századi temetőben 18 viszonylagos épségben fennmaradt csontvázat tanulmányoztak. A kizárólag anyai ágon öröklődő úgynevezett mitokondriális DNS-t az elhunytak fogaiból vett mintákban a Koppenhágai Egyetem Törvényszéki Orvostani Intézetében vizsgálták - olvasható a National Geographic honlapján.

"Az egyik csontváz genetikai jellegzetességei a beduin törzsekkel mutattak rokonságot. Hasonló jellegzetességek fellelhetők Európa déli részének lakosainál is" - mondta a kutatást irányító Linea Melchior.

A csontvázat Zealand szigetén, egy vaskori temetőben találták Bogebjerggard közelében: az itt eltemettettek szegény földművelők lehettek. Az "arab" férfi a kutatók szerint valamely légióban szolgálhatott az északi határszélen, hiszen abban az időben a Római Birodalom a Közel-Kelettől az Elbáig nyúlt. Előfordulhatott azonban, hogy az illető egy a közel-keleti rabszolganő leszármazottja volt. A temetőben más szokatlan genetikai jegyeket viselő csontvázakra is bukkantak, így egy történelemelőtti európai vonalra, amely a mai dán lakosság mindössze 2 százalékánál lelhető fel.
"Ez az egyik ősi északi genetikai típus, amely +felhígult+ a Skandináviából és Németországból érkező bevándorlók révén" - mondta a kutató.

A másik, Skovgaard közelében lévő temetőből származó csontvázak viszont olyan genetikai jellegzetességeket mutattak, amelyek Skandinávia jelenkori népességére jellemzőek.
"Tipikusan északiak voltak, s körükben kisebb a genetikai változatosság is" - emelte ki Linea Melchior.

Az elhunytak többsége nő, akiket gazdag sírmelléklettel láttak el: a temetkezési helyen míves gyűrűkre, nyakláncokra, valamint díszes hajtűkre bukkantak.
"A halottakat elegánsan felöltöztették és csodálatos ékszerekkel látták el" - mondta Linea Melchiop.
Skovgaard mellett az akkori elit temetkezett, olyanok, akik a kutatók szerint Skandinávia más részéről érkezhettek Dániába.

Ezek a vizsgálatok egy tágabb kutatás részei, amelynek során 56 csontváz genetikai elemzését végezték el a késő kőkorszaktól a középkorig.

"Az összes, általunk Dániában megvizsgált régészeti helyszínen találtunk ritka genetikai típusokat, olyanokat, amelyek egyáltalán nem általánosak a jelenkori Európában" - ismertette Linea Melchior.
Mint a kutató rámutatott, visszafelé haladva az időben nő a genetikai sokféleség. Ami a legmeglepőbb, a modernkori Dániában a legkisebb a genetikai diverzitás. Ennek az az egyik lehetséges magyarázata, hogy bizonyos lakossági csoportokat sokkal inkább sújtottak a pestisjárványok - a középkori "fekete halál" -, amelyek 1347 és 1351 között az európai népesség harmadát pusztították el.

Hasonló elméletet fogalmazott meg egy hasonló jellegű brit kutatás eredményeként Rus Hölzel, a Durham Egyetem professzora is. Vizsgálatai szerint a középkorban a brit szigetek lakossága körében bizonyos genetikai jellegzetességek gyakoribbá váltak, mint mások. Ez viszont arra enged következtetni, hogy azok a családok, amelyekre ezek a genetikai jellegzetességek jellemzőek voltak, nagyobb eséllyel úszták meg a pestist, mint mások - mutatott rá Rus Hölzel, aki nem vett részt a dániai kutatásban.

Mint hozzátette, az időzítést tekintve a pestis a legvalószínűbb, bár nem az egyetlen gyanúsított, amely a csekélyebb genetikai sokféleség kialakulásáért okolható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását