2024. május 12. - Pongrác

Hétszázan esküdtek a Hősök terén

A magyar tűzoltóság történetében másodszor tett ünnepélyes esküt egyszerre csaknem 700 tűzoltó a Hősök terén szombaton; az új tűzoltók többségének belépésére a heti munkaidő csökkentése miatt volt szükség, a többiek kiképzése és állományba vétele pedig a
2008. július 5. szombat 18:20 - Hírextra
A sok száz hozzátartozó és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság teljes vezérkara, valamint az önkormányzati miniszter előtt az ifjú tűzoltók átvehették első szolgálati okmányukat is.

A 695, 35 évnél fiatalabb tűzoltó kiképzése még február elején kezdődött.

Gyenesei István a tűzoltóságot is felügyelő önkormányzati miniszter az ünnepségen azt mondta: az emberek nem azt várják a tűzoltóktól, hogy hősök legyenek, hanem azt, hogy hősies helytállással, szakemberekhez méltóan hajtsák végre feladataikat.

A miniszter megemlítette, hogy az utóbbi 7 évben mintegy 17 milliárd forintot fordítottak technikai és eszközfejlesztésre, és csak az idén 3,1 milliárd forint értékben adtak járműveket a tűzoltóságoknak. Tavaly a tűzoltók mintegy 65 ezer alkalommal vonultak ki, ez 10 százalékkal több, mint az előző évben, de Gyenesei István megjegyezte, a klímaváltozás újabb kihívásokat ad a katasztrófavédők számára, ezért tudásukat gyarapítani kell.

Tatár Attila altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató az új tiszthelyettesek figyelmét arra hívta fel, hogy hatékony munkát csak egymást segítve tudnak végezni. Az OKF főigazgatója megjegyezte: a szükséges tudással rendelkeznek az újonnan belépők, de ez nem elégséges, ugyanis gyakorlati tapasztalataikat a laktanyákban és a kárhelyszíneken szerzik meg, de a továbbképzésekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az altábornagy köszönetet mondott a szakszervezeteknek és a szakmai szövetségeknek, amiért segítségükkel tavaly és az idén több mint 1.000 tűzoltó kiképzését és belépését segítették, így az európai uniós elvárásoknak megfelelően heti 54-ről 48 órára csökkenhet a munkaidejük.

Magyarországon mintegy nyolcezer hivatásos tűzoltó van állományban, ebből a "vonulós", vagyis a tényleges mentési munkában résztvevő lánglovagok létszáma eléri a 6.500-at. Országszerte 112 tűzoltóságon teljesítenek szolgálatot, amelyek közül 95-nek van vonulós egysége.

Egy évvel ezelőtt szintén a Hősök terén tett egyszerre esküt 766 tűzoltó tiszthelyettes. Az akkorihoz hasonlóan a mostani rendezvényt is a tűzoltóság történelmi hagyományait és fejlődését bemutató látványelemek, a tűzoltógépjárművek korszakok szerinti bemutatása és a tűzoltóságok zászlóinak bevonulása tette látványossá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az avatás idejére forgalomkorlátozást vezetett be a Hősök tere környékén, így több, a térhez vezető kisebb utat lezártak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását