2024. május 3. - Tímea, Irma

Vajda Lajos 100 éves lenne

100 éve született, fiatalon elhunyt Vajda Lajos festőművész képeiből nyílt kiállítás a szentendrei Erdész Galériában 33 év, 33 mű címmel. Vajda Lajos (1908-1941) festőművész a magyar avantgárd művészileg legmaradandóbb életművét alkotta meg rövid életében
2008. július 4. péntek 16:30 - Hírextra
Mind a tíz alkotói évéből 3-3 főművet állítottak ki - mondta el az MTI-nek Erdész László galériatulajdonos, a kiállítás szervezője a csütörtök esti megnyitót követően.

Hozzátette, hogy nem múzeumi anyagról van szó, hanem magyar, amerikai, svéd, svájci és francia magángyűjteményektől kapták kölcsön a képeket. Július végéig látható a galériában például a felmutató ujjú ikonos önarckép, montázsai közül a Szerelmespár, a Barátok 1937-ből, a Maszk fehér kontúrral, az Őstermészet és a Lebegő házak ugyancsak 1937-ből.

Erdész László idézte Berecz Ágnes művészettörténészt, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának munkatársát, aki azt írta: "ma már tudjuk, hogy Vajda művészete nem a magyar absztrakt festészet vagy az avantgárd, hanem a nyugati művészet magnum opusa", vagyis kiemelkedő teljesítménye. Munkássága a francia Paul Klee-ével rokonítható.

Vajda Lajos prófétikus zseni volt, és tárlatát a magángaléria azért állította össze, mert a festőnek centenáriumi éve van, és "nem vagyunk olyan gazdagok, hogy erről megfeledkezhessünk" - jegyezte meg Erdész László. Vajda Lajos 200 műve decemberben a Magyar Nemzeti Galériában lesz látható, majd 2009-ben az amerikai magyar évad keretében Washingtonban állítják ki alkotásait.

Magyarországon járt és megnézte Vajda Lajos képeit a washingtoni múzeum igazgatója, és "elámult" az anyag nagyszerűségén. Ez történt az antwerpeni modern múzeum vezetésével is, így egy magyar születésű belga üzletember támogatásával ott is lesz nagy Vajda-kiállítás jövőre. Erdész László szerint Vajda Lajos életműve erős kisugárzású, és külföldi bemutatása esélyt ad arra, hogy a magyar képzőművészet bekerüljön a nemzetközi vérkeringésbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását