2024. május 2. - Zsigmond

Schiff András Moszkvában

Nagy sikerű hangversenyt adott Schiff András Nagy-Britanniában élő magyar zongoraművész Moszkvában: első oroszországi szólókoncertjéről a Kommerszant című lap hétfőn lelkes kritikát közölt.
2007. november 19. hétfő 12:36 - Hírextra
A neves zenekritikus, Jekatyerina Birjukova felvázolta Schiff András muzsikusi életútját s emlékeztetett rá, hogy Schiff 1974-ben indult a Csajkovszkij nemzetközi zongoraversenyen, de csak a negyedik helyig jutott. Ma azonban összehasonlíthatatlanul előkelőbb helyet foglal el a világ pianistáinak hierarchiájában, mint az akkori győztes orosz Andrej Gavrilov - írta.

A kritikus szerint nem véletlen, hogy a kiváló zongorista első önálló koncertjére ilyen sokára került sor, mivel racionális, már-már néhol száraz előadásmódja nagyon eltér az orosz hagyományoktól. "Aki azonban elfogadja az ő feltételeit, az hihetetlenül érdekes, váratlan és végsősoron nagyon szubjektív világban találja magát, amelyben nyoma sincs a tudós unalomnak. Viszont egyértelmű, hogy a muzsikus értelmez minden egyes hangjegyet, tökéletes ura a zenei időnek és a valószínűtlenül gyönyörű pianóknak, amelyeket láthatóan sokkal többre értékel a fortéknál" - véli a kritikus.

A koncert második részében Beethoven 21. C-dúr (Waldstein) szonátája hangzott fel. "Ez a zene, amely önmagában is nagyon racionális, láthatóan annyira magával ragadja Schiff Andrást, hogy örül minden egyes történésnek, és a hallgatóságot is eljuttatja valamiféle intellektuális extázisba" - állapította meg a kritikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását